Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Köks- och restaurangbiträden har lägst genomsnittslön

Genomsnittslönen för en svensk var förra året 23 700 kronor i månaden. Snittlönen samma år var 16 300 för kallskänkebiträden, köksbiträden och restaurangbiträden. Det är lägst av alla yrkesgrupper.

Publicerad 31 oktober 2005

Statistiska centralbyrån har sammanställt statistik över olika yrkesgruppers löner från 2004. Så här såg den genomsnittliga månadslönen ut i yrkesgrupper där HRF-medlemmar ingår:

* Köks- och restaurangbiträden: 16 300 kronor
HRF-yrken: Frukostvärdinna, gatuköksbiträde, restaurangbiträde, kockbiträde och kallskänkebiträde.

* Städare med fler: 16 400 kronor
HRF-yrken: Hotell- och restaurangstädare

* Storhushålls- och restaurangpersonal: 18 200 kronor
HRF-yrken: Servitör, hovmästare, bartender, sommelier, kock, kallskänka och husfru

* Vaktmästare, dörrvakter med fler: 18 600 kronor
HRF-yrken: Dörrvakt, entrévärd, garderobiär och hotellvaktmästare

* Kundinformatörer 18 600 kronor
HRF-yrken: Hotellreceptionist, nattreceptionist och konferensvärdinna

* Kassapersonal med fler: 20 000 kronor
HRF-yrken: Croupier och bingovärd

* Lager- och transportassistenter: 20 400 kronor
HRF-yrken: Furnerare

* Maskinförare: 20 800 kronor
HRF-yrken: Skidliftskötare

Den statliga sektorn är inte inkluderad i statistiken. Genomsnittslönen är beräknad på båda könen, alla åldrar och alla utbildningsnivåer.

Källa: SCB

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här