Nyheter LAS

Klart för omstart i las-förhandlingar

I dag beslutade LO:s extra representantskap att starta om förhandlingarna kring omställning och trygghet, de så kallade las-förhandlingarna. Detta efter att Kommunal och ytterligare fyra förbund fått igenom motioner som innebär att de åter deltar i förhandlingarna.

Publicerad 14 augusti 2020
Klart för omstart i las-förhandlingar
LO startar om förhandlingarna om trygghet och omställning. Foto: Ove Nordström

I våras hoppade Kommunal av de pågående las-förhandlingarna. Strax därefter meddelade även Byggnads, Fastighetsanställdas förbund, Seko och Målarna att de också lämnade förhandlingarna. Anledningarna till avhoppen var flera. Dels handlade det om att förbunden upplevde att de saknade insyn i förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv, men framför allt att man uppfattade att LO var berett att förhandla bort lagens krav på att uppsägningar ska vara sakligt grundade.

I dag hölls ett extra representantskap i LO, där ledamöterna fick ta ställning till förslag från de avhoppade förbunden. Besluten innebär att LO inte ska medverka till att förändra reglerna om saklig grund för uppsägning i las, samt att man gör en omstart i förhandlingarna – och då på ett sätt som ger alla förbund insyn, delaktighet och möjlighet att påverka.

Det innebär att LO redan nästa vecka drar i gång på nytt. Skulle man inte komma överens med Svenskt Näringsliv om ett nytt centralt avtal för omställning och trygghet kommer riksdagen att lagstifta om nya regler som bland annat gör det lättare för företag att säga upp anställda.

Med dagens beslut står en majoritet av LO-förbunden bakom fortsatta diskussioner. Pappers har tidigare meddelat att man inte tänker förhandla, men att man kommer att delta på möten där frågan diskuteras.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här