Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Klart bättre hälsa efter rökstoppet

Serveringspersonalen mår klart bättre efter fyra månader utan tobaksrök på jobbet. Det visar den vetenskapliga studie som fortfarande pågår.

Publicerad 30 november 2005

Problemen i luftvägarna, ögonen, näsan och svalget har gått ner till hälften fyra månader efter rökstoppet på krogen. Särskilt de som inte själva röker har blivit betydligt friskare.
Det visar en undersökning som presenterades på läkarstämman i Älvsjö i dag.

Mängden tobaksrök i luften på arbetsplatsen har också minskat kraftigt. Likaså mängden nikotin i luften.
De undersökta har dock inte fått högre andningskapacitet, utan den är i stort sett oförändrad.
Forskarna räknade med att en stor del av de restauranganställda som själva rökte skulle sluta. Men det har det inte gjort.

Om studien
Ett antal försökspersoner, som arbetade i rökig miljö, har undersökts före rökstoppet och fyra månader efter.
Alla prov är inte klara än, så redovisningen på läkarstämman är preliminär. Ytterligare en undersökning ska göras, ett år efter rökstoppet.
– Nu finns två stora yrkesgrupper krav som inte har rökfri arbetsmiljö, säger överläkare Göran Boëthius, som leder undersökningen. Det är anställda inom hemtjänsten och fångvården.

Läs mer:
Efter rökstoppet: »Jag hostar inte längre« Läs mer här >>
Före rökstoppet: »Jag vill veta om jag fått dåliga lungor av all rök« Läs mer här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här