Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Alla sågar utredningen om heltid

En statlig utredning vill att småföretag ska slippa den nya lagen om rätt till heltid. Men det kommer inte regeringen att gå med på. Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarna i SHR är inte heller nöjda med utredningen, men av olika skäl.

Publicerad 30 november 2005

Den statliga utredningen kom på onsdagen. Där föreslås bland annat:
? En nyanställning ska som huvudregel vara på heltid.
? Den som själv begär att få arbeta deltid ska kunna göra det.
? Var sjunde anställd hos en arbetsgivare kan få ha deltidsarbete.
? Den som redan har ett arbete på deltid kan anmäla till arbetsgivaren att han eller hon vill gå upp till heltid. Efter tre års deltidsarbete har den anställde rätt till heltid, om det finns ett lämpligt jobb.
? Företag med högst 10 anställda ska undantas från dessa regler.

Men det undantaget gillade inte arbetslivsminister Hans Karlsson.
– Arbetsrätten bör vara generell, sa Hans Karlsson på onsdagen.
Samma regler ska alltså gälla alla företag, stora som små.

Både fack och arbetsgivare kritiserar utredningen, men från olika utgångspunkter.
– Våra medlemmar kommer att få fortsätta att stå med mössan i hand och hoppas på utökad arbetstid, säger HRF:s ordförande Ella Niia.
Hon hade hoppats mycket på utredningen men är nu besviken.
– Den hjälper inte våra medlemmar säger hon.

Särskilt kritisk är hon mot förslaget om att småföretagen ska undantas från de nya reglerna.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tycker också att just detta är helt oacceptabelt. LO vill att rätten till heltid ska stå i lagen. Undantag ska sedan kunna göras i kollektivavtal i de branscher där det är motiverat. Då ska det finnas sakliga skäl till deltiden.

Arbetsgivarna i Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR kritiserar utredningen från andra hållet. De tycker att det är bra att mindre företag inte skulle beröras av heltidslagen. Men förslaget fungerar inte i hotell- och restaurangbranschen, säger Mats Hulth, vd i SHR.

Det här händer nu
Utredningen ska skickas ut på remiss under tre månader. Sen kan regeringen lämna ett lagförslag till riksdagen. LO vill att en ny lag ska börja gälla från 1 juli nästa år.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här