Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Karlskogakrog i konkurs på fackets begäran

I april dömdes ägaren till restaurang Ubar i Karlskoga att betala 400 000 kronor i skadestånd och uteblivna löner till sex före detta anställda. Men ännu har inga pengar kommit. Nu har HRF begärt restaurangen i konkurs.

Publicerad 28 maj 2007

– Ägarna varken svarade i Arbetsdomstolen eller överklagade domen, så det verkade inte som om de skulle betala, säger Carolina Öhrn, jurist på LO-TCO Rättskydd som drivit fallet för HRF:s räkning.

Tvisten gäller löner och semesterersättningar för sex anställda på restaurangen. Hotell- och restaurangfacket menar att gruppen under 2005 och 2006 fick lägre löner än vad kollektivavtalet tillåter. Detta trots att restaurangen hade ett så kallat hängavtal med facket.

Arbetsdomstolen gick på HRF:s linje och dömde i april restaurangens ägare att betala drygt 400 000 kronor i skadestånd och uteblivna löner till de anställda.

I och med att Ubar nu satts i konkurs förlorar de anställda dock troligen de skadestånd som Arbetsdomstolen dömt ut.
– Det beror på hur mycket pengar det finns i bolaget, men den statliga lönegarantin ersätter inte skadestånd, säger Carolina Öhrn.

Arbetsdomstolen dömde även restaurangägaren att betala 120 000 kronor i skadestånd till Hotell- och restaurangfacket, samt rättegångskostnader på 68 000 kronor. Det är pengar som förbundet nu förmodligen blir utan.

Läs mer:
Krögare dömd att betala 400 000 kronor till före detta anställda. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här