Nyheter utställning

”Känns fint att lyfta arbetare”

HRF:aren och kocken Frida Tånghag är en av de arbetare som porträtteras i nya vandringsutställningen ”Vi som arbetar med våra kroppar”, en hyllning till arbetarklassen.

Publicerad 31 maj 2021
”Känns fint att lyfta arbetare”
Frida Tånghag är en av dem som porträtterats i projektet "Vi som arbetar med våra kroppar". Foto: Elisabeth Ohlson
Frida Tånghag. Foto: Elisabeth Ohlson

Människor som arbetar med kroppen syns och hörs sällan i det offentliga rummet. Under coronapandemin har de däremot hamnat i frontlinjen, med tanke på att de flesta arbetare inte kan jobba hemifrån. Det är utgångspunkten för projektet ”Vi som arbetar med våra kroppar”, där anställda i arbetaryrken porträtteras i sitt arbete genom foto, film och intervjuer. En av dem är kocken och HRF:aren Frida Tånghag i Göteborg.
– Det känns jättekul, och relevant. Det känns fint att lyfta arbetare och arbetaryrken, det gör vi sällan i dag.

Till projektet har deltagarna intervjuats, filmats och fotograferats på sin arbetsplats, i Fridas fall Hotel Gothia Towers. Resultatet är dels en vandringsutställning som har premiär i Gävle i början av juni, dels en bok som kommer senare i år.

Fakta: ”Vi som arbetar med våra kroppar”

Projektet är ett samarbete mellan LO, ABF och ROT Produktion, som drivs av Annica Carlsson Bergdahl. Det är hon och fotografen Elisabeth Ohlson som står bakom utställningen, som har premiär på Länsmuseet Gävleborg den 5 juni. Den kommer sedan att vandra runt mellan en rad museer och kulturhus. Bilder och texter kommer även att ges ut i bokform. Läs mer om projektet här.

Frida tycker att idén med projektet, att lyfta de fysiska yrkena, är bra.
– Min uppfattning är att man i dag bara pratar om tjänstemannayrkena, folk som jobbar framför datorer på kontor. Det är inte den typen av arbete som de flesta har. Det är ju att jobba inom vården eller inom restaurang, till exempel. Mitt fokus är också att lyfta just restaurangbranschen, den blir ofta lite bortglömd. Man glömmer bort vilket tungt jobb det faktiskt är att jobba i restaurang.

Det gäller inte minst under pandemin, säger Frida.
– Det här är alla yrken där man inte har kunnat välja att arbeta hemma. För många, oss till exempel, är det till och med svårt att hålla avstånd till våra kollegor. Och det har varit väldigt tungt med alla varsel, att förlora kollegor som är nära vänner. Det har inte alltid varit jätteroligt att gå till jobbet.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här