Nyheter HYVLING

Hälften sägs upp på Gysinge herrgård

Både uppsägningar och hyvlingar – så slutade förhandlingen om neddragningar på Gysinge herrgård. Klubbordföranden Amelie Jakobsson lämnar arbetsplatsen.

Publicerad 15 maj 2024
Hälften sägs upp på Gysinge herrgård
Foto: Britt Mattsson

Hotellkedjan Jula fortsätter att minska personalstyrkan och senast ut är Gysinge herrgård.
Här har förhandlingar med facket nyligen blivit avslutade i oenighet.
Av 26 anställda blir bara 13 kvar.

Arbetsgivaren väljer också att hyvla, det vill säga dra ner på anställningsgraden, för flera av de kvarvarande tjänsterna, berättar Jessica Larsson, ombudsman för Hotell- och restaurangfacket Mitt.
– Arbetsgivaren tänker sig att ha visstidsanställningar under toppar som sommaren. Men varken jag eller klubben kan se hur verksamheten ska kunna gå runt, säger Jessica Larsson.

Ordföranden tackar nej

Amelie Jakobsson är ordförande för HRF-klubben på Gysinge.
Hon är anställd som vaktmästare på 100 procent, men har sedan i höstas även arbetat i restaurangen där det saknats personal.

Klubbordförande Amelie Jakobsson. Foto: Pernilla Wahlman

Arbetsgivaren har nu erbjudit henne en tjänst på 70 procent i housekeeping.
– Jag funderade först på att tacka ja och kombinera med ett annat jobb. Men det fungerar inte eftersom arbetstiden är fördelad på sex dagar i veckan och varannan helg. Så jag har sagt nej och kommer bli uppsagd på grund av arbetsbrist.

Amelie är inte den enda som blivit omplacerad.
Hon är heller inte den enda som hellre slutar än arbetar under sämre villkor.
– Vi har även blivit erbjudna sommarvikariat ­– på våra egna tjänster.

Kallade in arbetstagarkonsult

När facket fick reda på att arbetsgivaren planerade en omorganisation tidigare i år valde de att kalla in en arbetstagarkonsult för att få en ”second opinion”.
– Det konsulten betonade var att personalens kompetens behöver tillvaratas och att kommunikationen måste vara tydlig. Så har inte skett, säger Jessica Larsson.

Jessica Larsson, ombudsman, HRF avdelning Mitt. Foto: Linda Svensson

Snart högsäsong på Gysinge herrgård

Gysinge står nu inför högsäsong, med maj som start på bröllopssäsongen. Amelie Jakobsson beskriver läget på arbetsplatsen som mycket rörigt.  Scheman kommer inte i tid och vikarier får inte den upplärning de ska ha.
– Häromdagen fick jag lämna två helt nya i restaurangen. De fick ringa hem till mig för att få reda på hur man stänger kassan.

Under vintersäsongen är trycket inte alls så högt, säger Amelie.
– Jag kan förstå att det inte behövs fullt så många fast anställda. Under en period påpekade vi till och med att det inte borde anställas fler. Men den här neddragningen är inte rimlig.

Så svarar HR-chefen på Jula

Enbart personalneddragningar kommer inte att räcka för att lösa de grundläggande lönsamhetsproblemen på Gysinge herrgård. Det kommenterar Sofia Reidevall, HR-Manager på Jula Hotell, i ett mejl till Hotellrevyn.

”Att lyckas med att etablera Herrgården hos kunder som genererar volymer och lönsamhet är avgörande”, skriver hon.  

Som kommentar till att facket har svårt att se hur verksamheten ska gå runt med den tänkta bemanningen skriver hon:
”Vi bedömer noga vilken bemanning vi vid olika tillfällen behöver för att klara av att leverera, samtidigt som vi vill skapa en långsiktigt hållbar arbetsmiljö för våra medarbetare.”

Sofia Reidevall skriver också att hon har full förståelse och respekt för att anställda på Gysinge herrgård upplever situationen som rörig.
”Vi har ett stort omställningsarbete framför oss”, skriver hon. 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här