Nyheter Hyvling

Hyvling ökar i branschen

Hotellkedjan Jula hyvlar. Heltider blir deltider och redan låga anställningsgrader lägre. Och Jula är inte ensamma – nu går hyveln för fullt i branschen.

Publicerad 29 februari 2024
Hyvling ökar i branschen
Tjänster hyvlas på flera av Julas hotell. Ombudsmannen Charlotte Andersson är en av dem som förhandlat. Foto: Marc Femenia, Pressbild Jula

Gyllene Uttern, Skara stadshotell och Skara konsthotell.
På de här arbetsplatserna ställdes de anställda nyligen inför ett svårt val – att gå ut i arbetslöshet eller behålla ett arbete som det kan bli svårt att försörja sig på.

Charlotte Andersson, ombudsman på HRF avdelning Karlstad, förhandlade med arbetsgivaren om hyvlingarna på Skara stadshotell och Skara konsthotell.
– Jag påpekar alltid att det är mycket bättre att säga upp än att hyvla. Det går inte att leva på en 70 procents servitrislön. Men arbetsgivaren säger att de vill hyvla för att de behöver alla händer.

Varnar för konsekvenserna

Totalt berörs 17 personer på de två hotellen i Skara. På Gyllene Uttern i Gränna rör det sig om fyra uppsägningar och sex hyvlingar.

Rolande Tergeland
Roland Tergeland.
Foto: Privat

Roland Tergeland, ombudman på HRF avdelning Öst, har förhandlat för medlemmar på Gyllene Uttern. De hamnar i en mycket svår situation, säger han. 
– Man får gå hem, prata med familjen, diskutera ekonomi. En del kanske har kontakter inom branschen och hittar nytt jobb, andra kanske får leta annat jobb under tiden.

För stunden kan det kanske kännas bättre att i alla fall få behålla en deltid, men han varnar för konsekvenserna.
– Man hoppas att man får gå upp i tjänst igen. Men händer något tråkigt och man blir av med jobbet så står man där med a-kassa, sjukersättning och SGI som beräknas på en deltidslön.

Jula är långt ifrån den enda arbetsgivaren som väljer att dra ner på anställningsgraden.

Min bedömning är att hyvlingarna har ökat de senaste fyra månaderna.

Emil Bäckström, ombudsman, HRF
Emil Bäckström.
Foto: Madeleine Andersson

Emil Bäckström, ombudsman på HRF:s förbundskontor, svarar på lokalombudsmäns frågor om arbetsrätt.
När det började komma många frågor om hyvling kopplade han det först till de nya reglerna i las, som säger att det ska finnas turordningskretsar även vid hyvling.

– Men det visade sig att det inte handlade om reglerna. Min bedömning är att hyvlingarna har ökat de senaste fyra månaderna. Främst ute i landet, inte lika mycket i storstäderna.

Emil Bäckström ser flera olika förklaringar till ökningen. 
– Arbetsgivaren vill ha anställda på deltid för att kunna ta in dem på heltid när det behövs.  Just nu handlar det nog också om konjunkturen, att man ser en framtid med färre gäster. Kanske anställdes för många efter pandemin.

Svårt val för de anställda

Det finns inga regler om hur lång tid de anställda har på sig att bestämma om de ska acceptera den lägre anställningsgraden, men en till två veckor är vanligt.

Roland Tergeland har haft kontakt med dem som varit i det svåra valet.

– De är ju förbannade och oerhört ledsna. Det finns ett stort mått av besvikelse. Det blir 20-30 procent av försörjningen som försvinner för många. Det här är av ondo.

Det här gäller vid hyvling

  • Hyvling ska förhandlas. Skriv inte på ett nytt anställningsavtal med lägre sysselsättningsgrad utan att kontakta facket.
  • Sedan lagen om anställningsskydd, las, gjordes om 2022 finns turordningskretsar vid hyvling, motsvarande dem som länge funnits för uppsägningar.
  • Det finns en omställningstid motsvarande uppsägningstiden, max 3 månader. Kollektivavtal ger längre omställningstid, upp till 6 månader.

Mikaela Grundström, vd för Jula Hotell, skriver i ett mejl till Hotellrevyn att det naturligtvis är mycket tråkigt att ha behövt göra förändringarna och hänvisar till höjda räntor, elpriser, råvarukostnader och inflation som slår mot gästernas plånböcker.

Hon skriver: ”Vi vill försöka behålla så många anställda som möjligt, därav har vi valt att dra ner på sysselsättningsgrad i stället för att varsla om uppsägningar. Vi hoppas naturligtvis att konjunkturen vänder och att vår bransch kan återhämta sig så snart som möjligt.”

Vill ha en ”second opinion”

Men mycket tyder på att hyvlingarna inom hotell- och restaurangbranschen inte kommer att upphöra i den närmaste framtiden.

Jessica Larsson.
Foto: Linda Svensson

På de tre Julahotellen har de flesta tackat ja till de hyvlade tjänsterna.

På en annan av kedjans arbetsplatser, Gysinge herrgård, pågår förhandlingar gällande omorganisation.
Den kommer att ha betydelse för de anställdas sysselsättning, säger Jessica Larsson, ombudsman för HRF avdelning Mitt.

Facket har därför valt att ta in en arbetstagarkonsult.

– Vi som facklig part vill ha en analys över situationen och en ”second opinion” gällande arbetsgivarens planer. Kanske finns det alternativa lösningar och vägar framåt, säger Jessica Larsson.

Vad är en arbetstagarkonsult?

  • Facket har rätt att kalla in en arbetstagarkonsult när ett företag står inför en stor förändring med väsentlig betydelse för företagets ekonomi och de anställdas sysselsättning. Konsulten analyserar företagets faktaunderlag.
  • Detta gäller företag med minst 50 anställda, men om parterna är överens kan man göra det även på företag med 25-50 anställda.
  • Företaget ska betala för konsulten.

Källa: LO

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här