Nyheter ARBETSMARKNAD

Jobben väntas öka i branschen

Det blir en rivstart på 2018 för hotell- och restaurangbranschen, enligt Manpower Group. Sysselsättningen i branschen väntas öka med 22 procent.

Publicerad 3 januari 2018
Jobben väntas öka i branschen
Arbetsgivare tror på fler jobb inom hotell- och restaurangbranschen. Foto: istockphoto

Svenska arbetsgivare bedömer att det kommer att bli fler jobb under det första kvartalet 2018, enligt Manpower Groups arbetsmarknadsbarometer. Sysselsättningen beräknas öka allra mest inom hotell- och restaurangbranschen, med 22 procent.
– Särskilt hotell- och restaurangbranschen förväntas gå som tåget. Det leder till en stor efterfrågan på arbetskraft, vilket är glädjande i en bransch som ger så många utrikesfödda en fot in på arbetsmarknaden, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group Sverige.

Mer om undersökningen

Undersökningen har besvarats av 750 arbetsgivare i Sverige. De utgör ett representativt urval och är inte hämtade från Manpowers kundregister. Prognoserna bygger på antalet arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus de som tror att den minskar.

Näst största ökningen väntas inom energisektorn, där arbetsgivarna tror på en uppgång på 18 procent. Strax därefter kommer finans-, fastighets- och uppdragssektorn med 16 procent. För samtliga branscher är trenden 5 procent.

Även Konjunkturinstitutet bedömde i december att svensk ekonomi går starkt och att fler kommer att få jobb under 2018.