Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ingen strejk på Ikeas restauranger – nytt avtal klart i går kväll

I går kväll enades Hotell- och restaurangfacket och Svensk Handel om ett nytt treårigt kollektivavtal. Därmed är den varslade strejken avblåst.

Publicerad 2 juli 2007

Uppdaterad 2007-07-03 09:03

Det nya avtalet ger de restauranganställda på Svensk Handels område 865 kronor mer i månaden första året, 795 kronor andra året och 775 kronor det tredje året.
– Vi är nöjda eftersom vi har fått ett framtungt avtal. Den största lönehöjningen kommer det första året och så vidare, säger HRF:s andre ordförande Per Persson.

Under de två första åren får hälften av lönehöjningen användas till individuell lönesättning och under det tredje får 60 procent av löneutrymmet fördelas individuellt.
– Det är en liten förbättring från det förra avtalet där arbetsgivarna hade större möjlighet till individuell lönesättning. Men naturligtvis hade vi velat ha ännu mindre del, säger Per Persson.

Nytt i avtalet är också att den som arbetar på nationaldagen får en extra ledighetsdag om den infaller på en lördag eller söndag. Avtalet innebär även att de anställda på området ansluts till den pensionsuppgörelse som LO och Svenskt Näringsliv enades om tidigare i år.

Avtalet mellan HRF och Svensk Handel berör runt 750 anställda på Ikea-varuhusens restauranger. Det var i onsdags förra veckan som HRF varslade om strejk när förhandlingarna med Svensk Handel strandade.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här