Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF stämmer restaurang som sparkade medlem

En kvinna i Skåne fick sparken från sitt jobb som restaurangbiträde. Anledningen enligt kvinnan: hennes medlemskap i facket. Nu stämmer HRF kvinnans arbetsgivare för föreningsrättskränkning.

Publicerad 26 mars 2007

I maj 2006 fick den unga kvinnan en provanställning som restaurangbiträde på en restaurang i ett köpcentrum utanför Lund. Några månader senare kontaktade Hotell- och restaurangfacket kvinnans arbetsgivare för att förhandla om kollektivavtal. I samband med detta frågade restaurangägaren om någon av de anställda var medlemmar i facket.
– När hon då berättade att hon att hon var med i HRF blev han arg och sade att det ställde till besvär för honom, säger Lola Larsson som är ombudsman på HRF:s Skåneavdelning.

Strax därefter blev kvinnan sjukskriven. När hon kom till jobbet för att lämna ett sjukintyg krävde arbetsgivaren, enligt kvinnan, att hon skulle lämna ifrån sig sina nycklar till arbetsplatsen.
– Han sade att hon inte var välkommen tillbaka när hon blev frisk, säger Lola Larsson.

Kvinnan betraktade sig därmed som uppsagd. Hon vände sig till HRF som nu alltså har stämt restaurangägaren i Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning. Förbundet kräver att arbetsgivaren ska betala drygt 330 000 kronor till kvinnan i skadestånd, utebliven lön och semesterersättning. Dessutom kräver HRF att restaurangägaren ska betala 300 000 kronor till förbundet i skadestånd.

Arbetsgivaren förnekar att kvinnans uppsägning hade något att göra med hennes medlemskap i facket. Datum för förhandlingar i Arbetsdomstolen är inte bestämt ännu.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.