Nyheter internationellt

HRF skänker pengar till barn på flykt i Burma

Hotell- och restaurangfacket skänker 10 000 kronor till Palmecentrets insamling till barn på flykt i Burma. Det beslutade förbundsstyrelsen i dag, fredag.

Publicerad 29 september 2017
HRF skänker pengar till barn på flykt i Burma
Rohingyer från Burma på flykt i Bangladesh. Palmecentret har startat en insamling för att skapa trygga platser för barn på flykt från våld och förföljelse. Foto: TT/Reuters

Hittills har fler än 400 000 personer från minoritetsgruppen rohingya flytt från förföljelse och våld i Burma. De senaste veckorna har våldet blivit mer intensivt. Enligt FN handlar det om ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”, där den burmesiska militären dödar vuxna och barn och bränner byar.

– Det är en extremt allvarlig situation, som vi har blivit uppmärksammade på. Vi tycker att det känns väldigt viktigt att stötta Palmecentret och har därför beslutat att skänka 10 000 kronor, säger Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

De flesta som flyr är barn och de försöker ta sig över gränsen till grannlandet Bangladesh. Majoriteten får inte plats i de flyktingläger som har satts upp. I stället är de hänvisade till tillfälliga och osäkra boplatser. Detta drabbar barnen särskilt hårt. Därför har Palmecentret startat en insamling för att skapa trygga platser för barnen som lever utanför flyktinglägren. Tanken är att de ska kunna gå i skola, leka, få mat och ha möjlighet att bearbeta sina upplevelser.

Fakta: Rohingya och Burma

Rohingyafolket är en muslimsk minoritetsgrupp som lever i nordvästra Burma. De har levt i området i flera generationer men är  erkända som en av landets officiella 135 etniska grupper: Därför kan de inte bli medborgare. Det innebär att de inte får röra sig fritt i landet, att de är utestängda från utbildning och sjukvård och att de inte får rösta i val.

Konflikten mellan rohingyer och den buddhistiska majoritetsbefolkningen har blossat upp i perioder flera gånger sedan 1970-talet.

Källa: Palmecentret.

– Det här handlar först och främst om att skapa trygga platser. Men det handlar också om att utveckla civilsamhället och bygga upp demokratin i Burma. Det går hand i hand med vår satsning på facklig verksamhet i Burma. Det är jätteviktigt att fackliga och mänskliga rättigheter hänger ihop, säger Pim van Dorpel.

Även HRF-ombudsmännens fackklubb, funktionärsklubben, skänker 10 000 kronor. Flera andra fackförbund, exempelvis Elektrikerna, Livs och Akademikerförbundet SSR, har också bidragit till Palmecentrets insamling.

Nyheter

Sommartempo på Hotellrevyn

Nu växlar Hotellrevyn ner tempot några veckor, men vi är tillbaka igen i början av augusti med nya nyheter och reportage. Trevlig sommar alla läsare!

Publicerad 5 juli 2019
Sommartempo på Hotellrevyn
Redaktionen (ej i bild) samlar krafterna och är snart tillbaka. Foto: Istockphoto
Nyheter ARBETSMILJÖ

Allianceplus får kritik för arbetsmiljön

Kränkande särbehandling, stress och dålig ergonomi. Det kunde HRF se hos Allianceplus. Nu har bolaget drygt två månader på sig att identifiera, åtgärda och förebygga risker i arbetsmiljön.

Publicerad 5 juli 2019
Allianceplus får kritik för arbetsmiljön
Städföretaget Allianceplus. Foto: Hotellrevyn

Efter larm från Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud Alaettin Aycicek gjorde Arbetsmiljöverket i slutet av maj ett besök hos Allianceplus i Solna. Bolaget levererar städning, catering och andra tjänster till bland annat hotell. Arbetsmiljöverket påtalade en rad brister inom framför allt housekeeping på ett av hotellen. Nu har Allianceplus till den sista september på sig att upprätta riskbedömningar och handlingsplaner.

– När det gäller till exempel arbetsbelastningen tas ingen hänsyn till att olika rum tar olika lång tid att städa. Man ska klara tre rum per timme. Hinner man inte så städar man klart efter man stämplat ut. Många av våra medlemmar gör så för att de inte har permanent uppehållstillstånd och inte vågar riskera jobbet, säger Alaettin Aycicek.

Det är inget som Dalia Ramzi, vd på Allianceplus, känner igen.

– Det går helt emot våra regler och ramverk. Vi arbetar aktivt med hur vi säkerställer att våra medarbetare får rätt förutsättningar att göra ett bra arbete. Hinner man inte med det som förväntas av en på sin arbetsdag så ska detta alltid lyftas upp till chefen som sedan ansvarar för att se över arbetsfördelningen.

På Allianceplus hemsida kan man läsa att bolaget ”ingår partnerskap med kunder som är måna om kvalitet och om att skapa bästa möjliga arbetsmiljö för sina medarbetare”.

– Arbetsmiljön är ett väldigt viktigt fokusområde för oss. Vi har årligen utbildningar i arbetsmiljö och arbetsrätt för våra chefer. Eftersom majoriteten av våra medarbetare är ute och arbetar i våra kunders lokaler är det också extremt viktigt att vi har ett tätt samarbete med våra kunder när det gäller arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket har begärt att få in en handlingsplan för både åtgärdande och förebyggande arbete senast den sista september och den arbetar vi med just nu, säger Dalia Ramzi.

Fokus KARRIÄR

Så vill HRF öka möjligheten att utvecklas

Besöksnäringen ses sällan som en bransch där man gör karriär. Det vill Hotell- och restaurangfacket ändra på.

Publicerad 1 juli 2019
Så vill HRF öka möjligheten att utvecklas
Källa: BFUF:s rapport »Karriär i besöksnäringen«

Det finns generellt få chefer i vår näring. I stället lägger man på våra medlemmar mycket ansvar, utan chefsbefogenheter. Och vi ställer ofta upp, säger Pim van Dorpel, HRF:s vice ordförande.

Snart lanseras Branschkoden, framtagen i samarbete mellan HRF och Visita, där man stärker gott arbetsgivarskap. En del i det är att se potentialen i de anställda. Det kan ge fler chans att utvecklas, tror Pim van Dorpel.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

En rapport från BFUF visar samtidigt att många prioriterar annat. Det kan vara längtan efter en rik fritid som gjort att man valt besöksnäringen, och de som ändå vill klättra byter sektor.

– Vi har ett glastak i kompetenstrappan kan man säga. Det är alldeles för lågt betalt även som chef. Många anser inte att det är värt att ta på sig extrauppgifter inom administration och ekonomi för den blygsamma löneökningen det innebär. Sedan har vi ett samhälle som inte är anpassat för vår näring. Alla kommuner tillhandahåller till exempel inte nattis, säger Pim van Dorpel.

Man får inte in nya kunskaper som kan leda till utvecklingSusanna Heldt Cassel

Susanna Heldt Cassel, en av forskarna bakom BFUF-rapporten, menar att branschens syn på utbildning skiljer sig från andra sektorer.

– Det är ganska tydligt att det inte är formell utbildning som räknas om man vill göra karriär i besöksnäringen. Det är på sätt och vis ett problem. Man får inte in nya kunskaper som kan leda till utveckling och innovationer.

Få chefsjobb

Andel som har ledande position/hög utbildning i olika sektorer.

  • Restaurang: 10 %
  • Handel: 10 %
  • Hotell: 11 %
  • Tillverkning/bygg: 15 %
  • Turism/resor: 24 %
  • Offentlig verksamhet: 51 %
  • Hälsa/sjukvård: 58 %

Källa: BFUF:s rapport »Karriär i besöksnäringen«

Pim van Dorpel anser också att det behövs en ny syn på utveckling och utbildning. Och det är framför allt arbetsgivarna som kan bli bättre på att visa vilka vägar man kan gå för att utvecklas inom branschen.

– De borde jobba mer agilt, med utveckling och utbildning hela livet. Och se till att det går att göra lönekarriär inom branschen. Man måste kunna få betalt för yrkesskicklighet. Som det är nu stannar löneutvecklingen vid 30. Där har arbetsgivarna haft ett kortsiktigt tänk som innebär att alla är utbytbara. Det tar tid att förändra, men det är på gång, säger Pim van Dorpel.

Fråga om jobbet.
76
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här