Nyheter sextrakasserier

Nordiska fack samarbetar mot sextrakasserier

Sexuella trakasserier fortsätter att vara ett problem i hotell- och restaurangbranschen. Nu planerar de nordiska fackförbunden en gemensam kampanj för att sätta nytt fokus på frågan.

Publicerad 23 augusti 2017
Nordiska fack samarbetar mot sextrakasserier
Hotell- och restauranganställda är en av de yrkesgrupper som är mest utsatta för sextrakasserier. Vanligast är att trakasserierna kommer från gäster. Foto: Jörgen Steen, Mostphotos
Pim van Dorpel (Foto: Ann Patmalnieks)
Pim van Dorpel. Foto: Ann Patmalnieks

De nordiska fackförbunden i hotell- och restaurangbranschen planerar en gemensam kampanj mot sexuella trakasserier i samband med julborden i vinter. Förebilden är en lyckad kampanj i Norge, berättar Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket, efter ett möte med nordiska kollegor.

– Vi vet att problemet med sexuella trakasserier är snarlikt i våra länder. Men vi tycker att det har blivit ganska tyst i debatten, därför vill vi öka trycket. Vi har mycket att lära av varandra och i det här fallet sticker Norge ut med en bra kampanj kring julborden. Det är ett sätt för både oss och arbetsgivare att ta ställning, samtidigt som man informerar allmänheten, säger han.

För två år sedan hade de nordiska fackförbunden i hotell- och restaurangbranschen en konferens på Island där man beslutade att jobba hårdare mot problemet med sexuella trakasserier. I Sverige har HRF bland annat tagit fram webbutbildningen ”Schyst vardag” tillsammans med Visita och Prevent. Vilken effekt olika kampanjer och utbildningar har är dock svårt att mäta.

– Men det är viktigt att vi jobbar med de här frågorna för att anställda ska känna sig trygga. Man ska veta i förväg vad som gäller om man blir utsatt, annars förvärras situationen. Undersökningar visar att vår bransch är överrepresenterad när det gäller sexuella trakasserier. Det beror bland annat på alkohol, men också på att det finns ett ”tillgänglighets- och servicetänk” som gör att en del gäster inte vet var gränsen går. Det är helt oacceptabelt, säger Pim van Dorpel.

Tidigare i veckan presenterades också en undersökning från bemanningsföretaget Manpower Group som visade att hotell- och restaurang är en av de minst jämställda branscherna i Sverige. Och det är främst kvinnorna som upplever det så. Bara drygt fyra av tio tycker att deras arbetsplats är jämställd. Bland männen är motsvarande siffra sju av tio.

Spara

Spara

Spara

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här