En ny högskoleutbildning för dem som arbetar med större kultur- och idrottsevenemang. Det kräver Hotell- och restaurangfacket tillsammans med Sveriges hotell- och restaurangföretagare. Utbildningen bör ligga i Göteborg, anser förslagsställarna.
Kravet framfördes till bland andra utbildningsminister Leif Pagrotsky vid ett möte i Göteborg mitt under friidrotts-EM. Bakgrunden är att om Sverige ska kunna locka fler utländska besökare måste dessa få ett professionellt bemötande.
? Friidrotts-EM och andra stora evenemang som Göteborg varit värd för har visat att besöksnäringen är en bransch som kan skapa fler jobb. Men om branschen ska kunna växa ytterligare krävs ökad professionalism. Därför är det viktigt att de som arbetar med större evenemang får möjlighet att vidareutbilda sig och kompetensutvecklas, säger HRF-ordföranden Ella Niia.
Bättre utbildning ses också som ett sätt att höja branschens status. När forskaren Ylva Ulfsdotter Eriksson undersökte vilka yrken som har högst status i allmänhetens ögon hamnade många jobb inom hotell och restauranger i botten på Topp 100-listan. Allra sist låg diskare. Ett par pinnhål högre kom städerska, medan kock rankades på 45:e plats. Detta bekräftar alltså att längre utbildning ger högre status.
Ulfsdotter Eriksson fann, inte helt oväntat, att yrken med karriärmöjligheter, makt och inflytande kommer högt på statuslistan medan jobb med exempelvis tunga lyft och dålig arbetsmiljö kommer långt ner. Ett annat tecken på låg status kan också vara att många unga, kvinnor och invandrare arbetar i yrket.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.