Nyheter ekonomi

HRF höjer medlemsavgift igen

Snart blir det dyrare att vara med i Hotell- och restaurangfacket. Den första augusti höjs medlemsavgiften med i snitt 26 kronor i månaden. De som tjänar minst berörs inte av höjningen.

Publicerad 16 juni 2017

Så blir din nya avgift

  • Lön 0 – 8 699 kronor i månaden: Ingen höjning. Avgift: 199 kronor.
  • Lön 8 700 – 12 699 kronor: Höjning med 16 kronor. Ny avgift: 270 kronor.
  • Lön 12 700 – 22 699 kronor: Höjning med 29 kronor. Ny avgift: 365 kronor.
  • Lön över 22 700 kronor: Höjning med 41 kronor. Ny avgift: 390 kronor.

Ökade kostnader och för små intäkter gör att Hotell- och restaurangfacket inte får pengarna att räcka till för verksamheten. Därför har förbundets styrelse bestämt att medlemsavgiften ska höjas.
– Vi behöver göra den här höjningen för att kostnaderna för verksamheten inte täcks av de intäkter vi har i dag. Det är styrelsens ansvar att se till att vi har en hållbar ekonomi, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Senast medlemsavgiften höjdes var i maj förra året. Då höjdes den med tre kronor i månaden för de flesta medlemmar. Men det var inte tillräckligt.
– Nej, vi har hittills inte höjt avgifterna i linje med kostnadsökningarna. Vi har dessutom ett väldigt sammanpressat avgiftssystem i dag. I det beslut vi nu har tagit blir det lite mer utspritt, de som tjänar mer ska också betala lite mer än i dag.

Precis som vid den förra höjningen så berör de nya avgifterna inte dem som tjänar under 8 700 kronor. De som tjänar över 22 700 kronor får den största höjningen, på 41 kronor. De kommer i fortsättningen att betala 390 kronor i månaden.
– Hade vi inte varit tvungna att höja så hade vi naturligtvis hellre låtit bli. En avgiftshöjning är så klart alltid förknippad med vissa risker, som att någon inte tycker att man har råd. Samtidigt tror jag att medlemmarna uppskattar att vi tar ansvar, säger Malin Ackholt.

Sammanlagt räknar förbundet med att höjningen ska ge nio miljoner per år i ökade intäkter. Förbundsstyrelsen var inte enig i beslutet, tre ledamöter reserverade sig.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här