Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF ger medlem 32 månadslöner

En medlem i Hotell- och restaurangfacket har fått pengar som motsvarar 32 månadslöner efter skatt - från sitt eget fackförbund. Orsaken är att facket har missat en förhandling.

Publicerad 10 januari 2006

Medlemmen hade varit anställd i många år hos arbetsgivaren. Företaget behövde minska personalen, det fanns inte jobb åt alla.
Arbetsgivaren ville göra upp en avtalsturlista och så blev det också. Den innebar att man inte strikt följde anställningstiden när det bestämdes vilka som skulle sägas upp.

Den aktuella medlemmen hamnade bland dem som sades upp. Arbetsgivaren sa till fackets ombudsman att medlemmen själv ville sluta och ombudsmannen kollade inte detta tillräckligt noga.
Medlemmen ville att uppsägningen skulle förklaras ogiltig, men det gick inte.

– Många olyckliga omständigheter har inträffat i det här fallet. Vi har inte företrätt vår medlem på rätt sätt, säger Malin Ackholt, tredje ordförande i HRF.
– Hade vi handlagt detta rätt så skulle medlemmen ha haft sitt arbete kvar i dag.

Det är grunden till att HRF nu betalar ett rekordstort skadestånd till medlemmen, 459 000 kronor. Förbundsstyrelsen beslutade om pengarna i november.
HRF har rådfrågat LO-TCO Rättsskydd och bedömt hur Arbetsdomstolen skulle ha dömt om det hade kommit till en tvist där mellan arbetsgivaren och medlemmen.
– Vi ville hålla vår medlem skadeslös. Detta var vad vi kunde göra, säger Malin Ackholt.

Vad ska en medlem göra som anser att facket har skött hans eller hennes fall fel?
– Vända sig till förbundsstyrelsen, säger Malin Ackholt.
– Styrelsen ser till att saken utreds.
Hon anser att facket måste dra lärdomar av det som hänt.
– Den här medlemmen frågade mig »Vad gör ni nu för att det här inte ska hända igen?« Det var det viktigaste för den medlemmen och för mig. Vi satsar på kompetensutveckling.

När facket gör fel
* Det händer några gånger per år att HRF betalar ersättning till en medlem för det som kallas rättsförlust.
* Det kan vara felaktiga råd, felaktig information eller att facket har missat ett datum.
* Beloppen brukar röra sig från några tusenlappar upp till 20000 – 30 000 kronor.
* Besluten fattas alltid av förbundsstyrelsen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här