Nyheter bidragsjobb

HRF fortsätter yttra sig om subventionerade jobb

Det blir inget stopp för Hotell- och restaurangfackets yttranden om subventionerade jobb. Det står klart efter att förbundet haft en dialog med arbetsmarknadsdepartementet.

Publicerad 22 december 2017
HRF fortsätter yttra sig om subventionerade jobb
Riksrevisionen konstaterar att sanktionerna mellan olika a-kassor skiljer sig åt. Foto: Agneta Forssén/Mostphotos.

Tung arbetsbelastning och dålig respons från Arbetsförmedlingen. Det var skälen till att HRF i höstas beslutade att sluta lämna yttranden om subventionerade jobb. För att fortsätta med arbetsuppgiften begärde man ersättning från staten. Fick man inte det skulle det bli stopp för yttrandena från och med årsskiftet.

Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

Trots ett intensivt arbete, både inom LO och i kontakter med arbetsmarknadsdepartementet, har HRF inte fått något löfte om ersättning. Men förbundet kommer ändå att fortsätta med sina yttranden efter nyår, berättar avtalssekreterare Per Persson. Han hänvisar bland annat till att Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag att kartlägga hur samråden med facken fungerar. Det arbetet ska vara klart den 30 april.
– Det tyder på att det händer något i frågan och det är jättebra. Men innan kartläggningen är klar kan inte departementet lova oss något. Däremot ser de seriöst på det här och vill ha en lösning. Vi är inbjudna till en tät dialog under våren, för att komma med förslag till lösningar. Det är oerhört mycket värt.

Det här är samråd

  • När Arbetsförmedlingen vill placera en person med lönesubvention hos en arbetsgivare måste man först samråda med facket. Facket lämnar in ett yttrande där man bland annat talar om ifall det finns kollektivavtal. Sedan fattar Arbetsförmedlingen ett beslut.
  • 2016 hanterade HRF ungefär 17 000 samrådsärenden. Det motsvarar ungefär fem heltidstjänster för förbundets anställda.
  • Tio procent av den totala arbetstiden på HRF:s åtta avdelningar läggs på arbete med yttranden till Arbetsförmedlingen.

Per Persson menar att man kommit ett steg närmare en lösning på problemet, trots att man inte nått ända fram i frågan om ersättning.
– Nej, men vi diskuterar olika vägar med departementet. Vi hoppas att dialogen ska leda till en lösning som är bra för oss. Blir det inte någon förändring så går vi tillbaka till vårt beslut. Nu väntar vi också på besked om det kan finnas pengar att söka för informationsinsatser om samråden, säger han.

Nyheter

Sommartempo på Hotellrevyn

Nu växlar Hotellrevyn ner tempot några veckor, men vi är tillbaka igen i början av augusti med nya nyheter och reportage. Trevlig sommar alla läsare!

Publicerad 5 juli 2019
Sommartempo på Hotellrevyn
Redaktionen (ej i bild) samlar krafterna och är snart tillbaka. Foto: Istockphoto
Nyheter ARBETSMILJÖ

Allianceplus får kritik för arbetsmiljön

Kränkande särbehandling, stress och dålig ergonomi. Det kunde HRF se hos Allianceplus. Nu har bolaget drygt två månader på sig att identifiera, åtgärda och förebygga risker i arbetsmiljön.

Publicerad 5 juli 2019
Allianceplus får kritik för arbetsmiljön
Städföretaget Allianceplus. Foto: Hotellrevyn

Efter larm från Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud Alaettin Aycicek gjorde Arbetsmiljöverket i slutet av maj ett besök hos Allianceplus i Solna. Bolaget levererar städning, catering och andra tjänster till bland annat hotell. Arbetsmiljöverket påtalade en rad brister inom framför allt housekeeping på ett av hotellen. Nu har Allianceplus till den sista september på sig att upprätta riskbedömningar och handlingsplaner.

– När det gäller till exempel arbetsbelastningen tas ingen hänsyn till att olika rum tar olika lång tid att städa. Man ska klara tre rum per timme. Hinner man inte så städar man klart efter man stämplat ut. Många av våra medlemmar gör så för att de inte har permanent uppehållstillstånd och inte vågar riskera jobbet, säger Alaettin Aycicek.

Det är inget som Dalia Ramzi, vd på Allianceplus, känner igen.

– Det går helt emot våra regler och ramverk. Vi arbetar aktivt med hur vi säkerställer att våra medarbetare får rätt förutsättningar att göra ett bra arbete. Hinner man inte med det som förväntas av en på sin arbetsdag så ska detta alltid lyftas upp till chefen som sedan ansvarar för att se över arbetsfördelningen.

På Allianceplus hemsida kan man läsa att bolaget ”ingår partnerskap med kunder som är måna om kvalitet och om att skapa bästa möjliga arbetsmiljö för sina medarbetare”.

– Arbetsmiljön är ett väldigt viktigt fokusområde för oss. Vi har årligen utbildningar i arbetsmiljö och arbetsrätt för våra chefer. Eftersom majoriteten av våra medarbetare är ute och arbetar i våra kunders lokaler är det också extremt viktigt att vi har ett tätt samarbete med våra kunder när det gäller arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket har begärt att få in en handlingsplan för både åtgärdande och förebyggande arbete senast den sista september och den arbetar vi med just nu, säger Dalia Ramzi.

Fokus KARRIÄR

Så vill HRF öka möjligheten att utvecklas

Besöksnäringen ses sällan som en bransch där man gör karriär. Det vill Hotell- och restaurangfacket ändra på.

Publicerad 1 juli 2019
Så vill HRF öka möjligheten att utvecklas
Källa: BFUF:s rapport »Karriär i besöksnäringen«

Det finns generellt få chefer i vår näring. I stället lägger man på våra medlemmar mycket ansvar, utan chefsbefogenheter. Och vi ställer ofta upp, säger Pim van Dorpel, HRF:s vice ordförande.

Snart lanseras Branschkoden, framtagen i samarbete mellan HRF och Visita, där man stärker gott arbetsgivarskap. En del i det är att se potentialen i de anställda. Det kan ge fler chans att utvecklas, tror Pim van Dorpel.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

En rapport från BFUF visar samtidigt att många prioriterar annat. Det kan vara längtan efter en rik fritid som gjort att man valt besöksnäringen, och de som ändå vill klättra byter sektor.

– Vi har ett glastak i kompetenstrappan kan man säga. Det är alldeles för lågt betalt även som chef. Många anser inte att det är värt att ta på sig extrauppgifter inom administration och ekonomi för den blygsamma löneökningen det innebär. Sedan har vi ett samhälle som inte är anpassat för vår näring. Alla kommuner tillhandahåller till exempel inte nattis, säger Pim van Dorpel.

Man får inte in nya kunskaper som kan leda till utvecklingSusanna Heldt Cassel

Susanna Heldt Cassel, en av forskarna bakom BFUF-rapporten, menar att branschens syn på utbildning skiljer sig från andra sektorer.

– Det är ganska tydligt att det inte är formell utbildning som räknas om man vill göra karriär i besöksnäringen. Det är på sätt och vis ett problem. Man får inte in nya kunskaper som kan leda till utveckling och innovationer.

Få chefsjobb

Andel som har ledande position/hög utbildning i olika sektorer.

  • Restaurang: 10 %
  • Handel: 10 %
  • Hotell: 11 %
  • Tillverkning/bygg: 15 %
  • Turism/resor: 24 %
  • Offentlig verksamhet: 51 %
  • Hälsa/sjukvård: 58 %

Källa: BFUF:s rapport »Karriär i besöksnäringen«

Pim van Dorpel anser också att det behövs en ny syn på utveckling och utbildning. Och det är framför allt arbetsgivarna som kan bli bättre på att visa vilka vägar man kan gå för att utvecklas inom branschen.

– De borde jobba mer agilt, med utveckling och utbildning hela livet. Och se till att det går att göra lönekarriär inom branschen. Man måste kunna få betalt för yrkesskicklighet. Som det är nu stannar löneutvecklingen vid 30. Där har arbetsgivarna haft ett kortsiktigt tänk som innebär att alla är utbytbara. Det tar tid att förändra, men det är på gång, säger Pim van Dorpel.

Fråga om jobbet.
76
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här