Nyheter arbetsmarknad
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF: Arbetsgivare tecknar avtal för att få anställa

För HRF innebär det nya regelsystemet en ökad mängd arbete. Ett krav för att få arbetstillstånd är att arbetsgivaren erbjuder kollektivavtalsenliga löner och villkor. För att kontrollera detta lämnas alla ansökningar till berört fackförbund för yttrande.

Publicerad 9 april 2009

På Hotell- och restaurangfacket märks en klar ökning av antalet ärenden. Sedan mitten av december 2008 har drygt 600 ansökningar kommit in till förbundet. Det kan jämföras med ett hundratal under hela förra året.

Mats Hansson,
avtalssekreterare på HRF, tycker att det är bra att facket får en möjlighet att yttra sig, trots den ökade arbetsbelastning det innebär.
– Nu får vi en möjlighet att se till att de som ska anställas får ordentligt betalt, åtminstone på pappret.
Dessutom är det en del arbets­­givare som tecknar nya kollektiv­avtal för att få anställa från icke-EU-land, berättar Mats Hansson.
– Vi har redan fått till en rad nya avtal, och det på områden där det tidigare varit relativt lite reglerat. Som på kinesiska restauranger och thairestauranger, till exempel.

Mats Hansson
tror att de nya reglerna innebär att en del personer, som kanske redan arbetar i landet, får en möjlighet att komma in i systemet.
– Det måste ses som positivt att en rad människor som tidigare kanske bara har kunnat jobba svart blir vitt anställda, betalar skatt och blir försäkrade.
Han tror dock antalet ansökningar kan komma att sjunka så småningom.
– Vi får väl se, men det finns nog en möjlighet att de kan komma att ebba ut.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här