JämO:s granskning av företagens lönekartläggningar är klar. Facit: 5 200 anställda har fått sammanlagt drygt 70 miljoner mer i lön. Få av dem jobbar dock på hotell eller restauranger.
Många kvinnor har lägre lön än sina manliga kollegor utan någon saklig anledning. Så kan man sammanfatta resultatet av den stora lönegranskning som Jämställdhetsombudsmannen precis har avslutat. På nästan hälften av de 568 företagen i undersökningen upptäcktes osakliga löneskillnader.
När dessa skillnader nu har rättats till har drygt 5 200 anställda fått högre lön, sammanlagt drygt 70 miljoner kronor. Nio av tio är kvinnor.
– Det här är frågor som arbetsgivaren också måste jobba med för att minska lönegapet, till exempel genom att försöka få en jämn könsfördelning inom alla yrken på arbetsplatsen, uppmuntra pappor att vara föräldralediga eller se till att föräldralediga kvinnor inte tappar i lön och karriärmöjligheter, säger JämO Anne-Marie Bergström.
Löneskillnaderna varierar dock stort mellan olika branscher. På bara 20 procent av hotell- och restaurangföretagen i granskningen hittades oskäliga skillnader i lön. Det ska jämföras med genomsnittet på 47 procent av samtliga företag. En förklaring till det, tror JämO, kan vara att branschens kollektivavtal har tydliga lönekriterier och lönestegar.
Däremot är hotell- och restaurangarbetsgivarna lika dåliga som andra på att göra regelbundna och riktiga lönekartläggningar. Det var bara ett litet antal av de sammanlagt 568 granskade arbetsgivarna som blev godkända helt utan kompletteringar.
Fakta: Om granskningen
Svenska företag är enligt lag skyldiga att göra regelbundna lönekartläggningar. År 2006 inledde JämO den så kallade Miljongranskningen för att se hur arbetsgivarna levde upp till lagens krav. Målet var från början att granska företag som tillsammans hade en miljon anställda. På grund av tidsbrist ändrades målet senare till 750 000 anställda. Läs mer om resultatet på www.jamombud.se.
Läs mer:
JämO:s kontroll gav 3000 högre lön. Läs här>>
Restaurangföretag bland de få som får godkänt av JämO. Läs här>>
Jämställdheten på Arlanda ska granskas. Läs här>>
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.