Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Högre tak och bättre tänder i s-manifest

Billigare tandvård, lag om rätt till heltid och större satsningar på företagshälsovården. Det lovar socialdemokraterna ordna om de får behålla makten efter valet.

Publicerad 22 augusti 2006

I fredags presenterade socialdemokraterna sitt manifest inför höstens val. Det innehåller bland annat höjt tak i a-kassan, satsningar på företagshälsovård och fler fasta jobb. Från juli 2007 ska det enligt manifestet införas en lag som garanterar heltidsarbete till de som vill ha. Malin Ackholt, tredje ordförande för HRF, är positiv.
– Det är ett bra manifest. Det sätter förutsättningar för en tryggare arbetsmarknad. Våra medlemmar dras så ofta med osäkra anställningar trots att det aldrig har gått så bra för branschen som nu, säger hon.

Socialdemokraterna lovar också billigare tandvård. Max 200 kronor ska en undersökning hos tandläkaren få kosta. Unga under 24 ska inte behöva betala någonting, om partiet får som det vill. Frågan om billigare tandvård har Hotell- och restaurangfacket drivit länge.
– Vi väckte frågan redan på LO-kongressen 2001. Vi tycker att tandvården ska subvensioneras precis som annan vård, men det här är ju ett första steg, säger Malin Ackholt.

Genom att höja taket för arbetslöshetsersättningen med cirka 200 kronor per dag vill socialdemokraterna att fler ska få behålla mer av sin lön ifall de skulle bli arbetslösa. Malin Ackholt tycker att det är bra även för hotell- och restaurangbranschen där meddellönerna är relativt låga.
– Vi märker att det blir fler och fler som slår i taket när de är mellan jobb. Men det är klart att vi inte ligger i topp med andelen medlemmar som råkar ut för det problemet.

I valmanifestet finns också höjda studiemedel, minskat oljeberoende och mer pengar till barn- och äldreomsorg.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här