Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hård konkurrens för baristor

Hotell- och restaurangsektorn fortsätter att växa. Det är brist på kockar, bagare och servitörer, medan baristor och restaurangbiträden kan få slåss om jobben.

Publicerad 26 juni 2014
Hård konkurrens
för baristor
Det finns många baristajobb, men också många sökande. Foto: Mostphotos

Trenden med en ökad efterfrågan på arbetskraft inom hotell- och restaurangbranschen fortsätter under 2014, enligt Arbetsförmedlingens nya rapport ”Var finns jobben?”. Allt fler hushåll lägger pengar på hotellnätter och restaurangbesök. Affärsresandet ökar, liksom efterfrågan på konferenser. Det går även bra för turistnäringen. 

Skillnaderna mellan olika yrken i branschen är dock stora. Det är brist på kockar, bagare, konditorer och servitörer. Kockar med bra utbildning och erfarenhet, gärna med specialkompetens, har lätt att få jobb. Men det kan fortfarande vara svårt för nyexaminerade att komma in på arbetsmarknaden.

Erfarna servitörer, bagare och konditorer har också lätt att få jobb, medan konkurrensen är hårdare för nya i yrket. Till bartenderjobb är det ungefär lika många sökande som lediga jobb, även här gäller att utbildning lönar sig. Det finns många lediga jobb som barista eller restaurangbiträde, men konkurrensen är stor eftersom det är många som söker dessa jobb.

På tio års sikt räknar Arbetsförmedlingen med att kunniga kockar fortfarande kommer att ha gott om jobb. Servitörer, bagare och konditorer kommer att vara lagom många i förhållande till jobben medan det är fortsatt hård konkurrens för restaurangbiträden. Rapporten visar att antalet lediga tjänster ökar inom de flesta yrkesområden. Ingenjörer och vårdpersonal har allra lättast att få jobb.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här