Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Stefan Andersson

I dag är det skyddsombudens dag, något som uppmärksammas på olika sätt både i Sverige och övriga EU. Stefan Andersson är regionalt skyddsombud i Hotell- och restaurangfackets avdelning Mitt.

Publicerad 21 oktober 2015
inlinebild
Stefan Andersson är regionalt skyddsombud och jobbar på Casino Cosmopol i Sundsvall. Foto: Petra Berggren

Vilken är skyddsombudets viktigaste uppgift, tycker du?
– Att informera både anställda och arbetsgivare om lagar och regler på arbetsmiljöområdet. Många vet inte vad som gäller och där har vi en viktig uppgift. Det handlar till exempel om att alla inte vet att de måste följa arbetsmiljölagen och arbetstidslagen. Det finns mycket okunskap i branschen, vissa arbetsgivare passar också på att utnyttja dem som inte vet bättre.

Vad gör du som regionalt skyddsombud?

– Jag åker ut och besöker arbetsplatser där de inte har egna skyddsombud, eller ställen där skyddsombudet behöver extra stöd. Det kan vara för att skyddsombudet är nyvalt och inte har hunnit skaffa sig alla kunskaper än. Eller så kan det vara en situation som skyddsombudet inte riktigt kan hantera, för att han eller hon är för involverad. Det är inte ovanligt, det kan vara komplicerade ärenden med mycket prestige och känslor.

Vad är svårast i uppdraget?
– Att det omfattar så mycket. De psykosociala frågorna kommer mer och mer, till exempel. Som skyddsombud måste du alltid hålla dig informerad och uppdaterad. Det är svårt att känna att man räcker till överallt. Många ärenden tar också väldigt mycket tid och är svåra, då måste man inse sina begränsningar och be om hjälp. Ett ärende kan ta flera år, det gäller att inte glömma bort det.

Vad har gjort störst intryck på dig under din tid som skyddsombud?
– Mest positivt var när jag kom ut till en arbetsplats efter en olycka och allt hade skötts perfekt enligt alla rutiner. Och framförallt att det gick bra för kocken, som hade skadats. Det mest negativa är när man måste tjata om saker som faktiskt står i lagen. Det finns arbetsgivare som lägger mer pengar på att hitta kryphål än vad det skulle kosta att åtgärda problemet!

Europeiska arbetsmiljöveckan

  • Äger rum vecka 43 i över 30 länder. Onsdagen är utsedd till skyddsombudens dag.
  • Temat för år 2014-2015 är stress och psykosociala risker i arbetslivet.
  • Initiativtagare är Europeiska arbetsmiljöbyrån EU-Osha.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här