Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Emelie Sajland

Emelie Sajland tävlar i servering i Yrkes-VM i början av oktober. Tävlingen hålls i den blivande OS-arenan i London och ungdomar från över 50 länder deltar i 45 olika yrkeskategorier.

Publicerad 2 september 2011
inlinebild
Emelie Sajland från Staffanstorp har en månad på sig att finslipa tävlingsformen. Foto: Emilia Öije/Worldskills Sweden

0 0 1 260 1378 HRF 11 3 1635 14.0 Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE

När började du träna inför VM?
– I julas. Sedan dess har jag tränat i stort sett varje dag. Det är många moment som ska sitta. Som tur är kan jag träna på mitt arbete i restaurangen på Blåsingsborg. Och efter jobbet och på lediga dagar tränar jag med min lärare från gymnasieskolan.

Vilka moment ingår i tävlingen?
– Den första dagen är det bankett/festvåning, andra dagen fine dining och tredje dagen bistro. Under de dagarna jobbar vi tillsammans med andra. Fjärde dagen bedöms våra individuella prestationer, bland annat tranchering, flambering, dekantering, dukning, servettvikning och drinkblandning.

Vad blir svårast?
– Egentligen tycker jag inte att något är speciellt svårt. Men det är mycket att hålla reda på. Vi ska till exempel kunna blanda 15 drinkar utantill och proportionerna måste vara rätt på centilitern.

 Vilka kommer ni att servera?
– Gäster som är speciellt inbjudna till OS-arenan. Eftersom hela tävlingen hålls på engelska har jag också fått träna fackord och maträtter på engelska.

Är du nervös?
– Inte än, men jag kommer nog att vara det när det närmar sig. Det här är världens fjärde största tävling efter sommar- och vinter-OS och fotbolls-VM. Min mamma, pappa, mina bröder och min pojkvän kommer att åka till London och heja på mig.

Vad är ditt mål?
– En pallplats. Det är inga pengar i detta utan ära. Presterar jag bra kan det i framtiden ge mig bättre jobberbjudanden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här