Nyheter fight for 15

Hallå där, Bassem Majid

Bassem Majid jobbar på McDonald’s och är ledamot i HRF:s förbundsstyrelse. På måndag visar han sin solidaritet med amerikanska, brittiska och belgiska kollegor som strejkar för bättre villkor och skälig lön under parollen ”Fight for 15”.

Publicerad 1 september 2017
Hallå där, Bassem Majid
Bassem Majid, HRF. Foto: Melker Dahlstrand Foto: Melker Dahlstrand
Bassem Majid. Foto: Melker Dahlstrand

Hur planerar du och dina kamrater på McDonald’s i Sverige att stötta de strejkande?
– Vi kommer att ta foton där vi håller upp bilder på parollen ”Fight for 15” och sprida i sociala medier. Det är viktigt att vi visar vårt stöd, vi som har kollektivavtal och kan organisera oss fackligt. Vi måste hålla ihop.

Vilken effekt tror du att ert stöd har?
– Jag tror att vi kan visa att det faktiskt går att ha skäliga villkor för personalen. Det är helt sjukt att de har de här låga lönerna. Många måste ha två heltidsjobb för att klara livhanken. Det är ungefär samma pris på en Big Mac-meny i USA som i Sverige. Men här har vi kollektivavtal, försäkringar och trygghet som de inte alls har. Och ändå gör företagen här vinst, trots att de har högre kostnader för personalen! Då borde det inte vara omöjligt där heller. Det är helt oförståeligt att företagen inte går med på det.

Är det bara lönen det handlar om?
– Nej, de kämpar inte bara för bättre lön och kollektivavtal, utan faktiskt också för att få rätt att bilda fackförening. Det är inte helt oproblematiskt för anställda på McDonald’s i USA. Det är sådant som vi tar för givet, men de blir motarbetade och kan till och med få sparken om de gör det.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara