Nyheter VÄRVNING

Hallå där, Alexander Aldäng

Nyligen hölls Svenska kaffemästerskapen i Alingsås. Det tävlades i allt från kafferostning till latte art. Alexander Aldäng, servitör och ordförande för HRF avdelning Väst, var där för att berätta om Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 28 februari 2019
Hallå där, Alexander Aldäng
Alexander Aldäng spanar efter baristor. Foto: Colourbox, Privat

Hur var det?
– Svenskarna bryr sig verkligen om sitt kaffedrickande och är bland dem som dricker mest yrkesmässigt framställt kaffe, så intresset var stort. Jag var där för att synas och representera HRF. De tävlande baristorna hade fullt upp och gjorde alla moment på tid, så dem ville jag ju inte störa. Men jag pratade med besökare på mästerskapen och så gick jag runt på några kaféer i Alingsås för att värva medlemmar.

Alexander Aldäng.

Hur är det fackliga engagemanget bland baristor överlag?
– Det är inte så stort. Det är små arbetsplatser, lite som isolerade öar där det är svårt att komma in och prata om facket. Jag tror att det bästa sättet att få i gång fackligt arbete är att gå via koncernerna. I Göteborg har jag till exempel kontakt med kedjan Condeco.

 Hur står det till med arbetsmiljön i branschen?
– Handlederna slits, karpaltunnelsyndrom kallas ju baristahandled numera. Sedan är det mycket tunga lyft. När jag själv jobbade som barista hade ingen ens tänkt på att man kunde behöva en kärra. Men jag hoppas att man kommer att ta tag i arbetsmiljön framöver. Det är på många andra sätt en medveten bransch där det talas mycket om hållbarhet, ekologi och fairtrade. När arrangören och grundaren av Kaffe-SM föreläste tog han upp att man förlorar kompetens om inte arbetsmiljön är bra.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här