Nyheter

Hallå där, Alejandro Quezada

I dag är det kollektivavtalets dag. Alejandro Quezada, ombudsman på HRF:s avdelning Mälardalen, delar ut chokladbitar utanför arbetsplatser med avtal.

Publicerad 17 mars 2016
Hallå där, Alejandro Quezada
Kollektivavtalets dag. Ombudsman Alejandro Quezada och förtroendevalda Anders Bergvall delar ut info och choklad till lunchande västeråsare. Foto: Jonas Bilberg

Vad är tanken med detta?

Alejandro Quezada, ombudsman HRF Mälardalen.
Alejandro Quezada, ombudsman HRF Mälardalen.

– LO har tagit fram små chokladförpackningar med tack för att kunder väljer ställen som har kollektivavtal.  Det här är ett sätt att lyfta dem som har avtal och belysa vad det innebär. Vi delar också ut Schysta listan över ställen i Västerås som har avtal.
Var har ni varit?
– På förmiddagen var vi utanför Espresso House på Centralstationen, där det också finns ett annat kafé utan avtal. Sedan vid Brasserie Stadsparken, där det mittemot finns en restaurang utan avtal.

Varför är det viktigt att uppmärksamma kollektivavtalens dag?

– Vi behöver lyfta konsumentmakten för att uppmärksamma villkoren för dem som arbetar. Vi vill göra det enkelt och kul och aktuellt, i en tid då många människor vill hitta det bästa alternativet. Så här kan vi tala om att det finns sätt att ta reda på det. Kollektivavtalen betyder att både anställda och chefer är schysta mot varandra och mot andra i branschen.