Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Grön turism bara om den ger status

Miljön kommer i andra hand när folk planerar sin semester. Detta enligt en doktorsavhandling från Umeå Universitet.

Publicerad 20 februari 2013

Vad styr semestervalen? I sin färska avhandling på Handelshögskolan i Umeå har Therese Hedlund kommit fram till att miljötänkandet ofta får stryka på foten för att annat kommer före.

– Många människor tänker på miljön i sin vardag; de källsorterar, cyklar eller åker kollektivt till jobbet och väljer ekologiska livsmedel – men när det kommer till semesterresan verkar det som om man inte vill ta ansvar för miljön utan andra saker får styra besluten, säger Therese Hedlund i ett pressmeddelande.

Bakom slutsatserna ligger bland annat två enkätstudier med 681 respektive 732 svarande. Även för dem som anser att miljöfrågor är viktiga, kan exempelvis snabba resvägar med flyg i slutänden bli viktigast.

Medvetna gröna val görs i första hand ifall man kan vinna egen fördel av det. Att exempelvis välja ett dyrare men miljömärkt boende kan vara ett sätt att visa att ”jag har råd” och alltså signalera status.

– Att betala mer till en researrangör för att främja miljön är en dold handling som inte syns och därmed inte ger samma status. Det är mer troligt att en turist väljer gröna alternativ om det ger en fördel.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här