Just nu finns 600 lediga branschsommarjobb i Platsbanken. Men vad tittar arbetsgivarna efter? Vi har pratat med två som söker sommarpersonal.

Kafépersonal, kockar, frukostvärdinnor, hotellreceptionister … Just nu finns det runt 600 lediga sommarjobb i branschen.
Stiftelsen Läckö slott växer från cirka 20 till 180 anställda på sommaren.
Av dem är det runt 50 som ska rekryteras till hotell- och restaurangdelen.
– Det finns en vurm här i området för vårt besöksmål, det underlättar i rekryteringsprocessen när man tampas med att få allt på plats, säger Henrik Nuñez Fredriksson, hotell- och restaurangchef.
70 ansökningar till 4 tjänster

Foto: Privat
På Platsbanken annonserar Läckö slott just nu efter fyra personer till kaféverksamheten.
Hittills har 70 ansökningar kommit in.
Henrik Nuñez Fredriksson räknar med att vara klar med tillsättningen i slutet av veckan.
– Enormt hög kompetens är inte viktigast för oss när det gäller de tjänster som inte kräver utbildning. Då letar vi efter personer som har rätt inställning till jobbet och framför allt värdskapet. Att man har rätt approach.
Till slut blir det magkänslan som avgör.
Henrik Nuñez Fredriksson
Hur vet man att en sökande har det?
– Det är inte helt lätt. Det bygger på att man är noggrann med referenser, att man får en second opinion från någon annan som har insyn i den här personens gärning. Det är utmanande, men det finns knep att komma kandidater inpå skinnet. Till slut blir det magkänslan som avgör.
Få tar chansen att höra av sig
Det är ytterst få, säger han, som hör av sig utöver den formella ansökan med cv och personligt brev.
– Det blir tyvärr allt vanligare att man inte tar personlig kontakt på mejl. Man tar inte chansen att bygga sitt eget varumärke och framstå som en person som verkligen vill ha jobbet.
Detta till trots – Henrik Nuñez Fredriksson säger att kvaliteten på de ansökningar som kommit in är bra.
– Vi kommer att vara väldigt nöjda när vi avslutar rekryteringsprocessen.
Många sökande utan yrkeskunskap
På Gröna Stugan i Kalmar letar Jerker Petersson efter en erfaren och självgående kock.

Foto: Privat
– Vi har precis renoverat köket, så jag tänker att det kanske finns några befintliga kockar i den här stan som vill byta jobb.
Går det att locka dem med ett sommarjobb?
– Det skulle jag kanske ha skrivit, men det finns ju chans till förlängning för rätt person.
Annonsen lades upp dagen innan vi pratar.
Ett dygn senare har Jerker fått tio ansökningar på mejl.
– Av dem har åtta aldrig lagat mat. Man blir överöst av ansökningar från sådana som måste söka jobb, annars blir de av med sina ersättningar. Jag kan ta en här: ”Hej, jag heter XX och jag söker jobb hos er. Hör av er om ni behöver någon”. Inget cv eller någonting.
Ser att yngre inte vill jobba kväll
Jerker Petersson upplever att viljan att jobba och ta i saknas hos yngre.
– Framför allt saknar de vilja att jobba kvällar och helger. Det är väl roligare att tjäna pengar i tv, att vara med i Paradise Hotel eller något.
Det är lite tjurigt och tufft.
Jerker Petersson
Kalmar är en sommarstad, och konkurrensen om arbetskraften är tuff.
I ansökningarna kollar Jerker Petersson framför allt på var de sökande har jobbat tidigare.
– Det är lite tjurigt och tufft. I det här skedet behöver vi en självgående kock. Ingen som jag eller min köksmästare behöver hålla i handen.