Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Göteborgskrogar varslas om blockad och stäms för förhandlingsvägran

HRF har dragit tillbaka varslet om blockad mot Restaurang Istället. Samtidigt varslas tre andra Göteborgsföretag. Två av dem stäms dessutom för förhandlingsvägran.

Publicerad 5 september 2006

Blockaden mot Restaurang Istället på Linnégatan i Göteborg skulle trätt i kraft kl 16.00 i dag, tisdag. I sista minuten ansökte emellertid Istället om medlemskap i arbetsgivarorganisationen SHR och får därigenom kollektivavtal.

HRF har därför dragit tillbaka sitt varsel om blockad mot Istället men varslar nu tre kaféer om blockad. Det är Tintin Café på Linnégstan, Tintin Café på Engelbrektsgatan och Le Croissant på centralstationen i Göteborg.
Om inte avtal tecknas träder blockaden på Le Croissant i kraft kl 12.00 den 15 september och på de båda Tintin-kaféerna den 22 september kl 12.00. De båda sistnämnda stäms dessutom till Arbetsdomstolen för förhandlingsvägran.

Sedan ett halvår tillbaka driver HRF:s Göteborgsavdelning en kampanj för att få krogar att teckna kollektivavtal och därigenom skapa vettiga arbetsförhållanden för de anställda. Ett 20-tal arbetsgivare har tecknat avtal, många efter hot om blockad. Stridsåtgärderna har dock aldrig behövt sättas i verket.

– Det är ju en självklarhet att man ska teckna kollektivavtal om man har ett företag. Det blir tungt för oss om vi hela tiden ska behöva hota med stridsåtgärder, säger HRF:s förste ombudsman i Göteborg Dan Fransson.

Egentligen handlar detta om arbetsgivare som inte vill följa några regler och förordningar utan bestämma allt helt själva tror Dan Fransson.
– Fast det är rätt korkat av dem. Ett kollektivavtal innebär fördelar också för arbetsgivaren. Det ger större frihet när det gäller arbetstider och anställningsvillor. Utan avtal gäller Las och arbetstidslagen och där är reglerna strängare, säger han.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här