Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Göteborgsavdelningens styrelse avgår

Styrelsen för HRF:s Göteborgsavdelning meddelade på fredag eftermiddag sin omedelbara avgång. Styrelseledamöterna ställer bara upp till omval om förbundets ledningstrio Ella Niia, Therese Hulthen och Malin Ackholt avgår.

Publicerad 20 mars 2009

Via ett internt mejl meddelade styrelsen för HRF:s Göteborgsavdelning att de avgår med omedelbar verkan. Avdelningsstyrelsen tycker att ledningen ägnar sig åt toppstyre, lägger pengarna på fel saker och inte tar vara på medlemmarnas intressen.  
– Det har blivit för mycket. Som vi ser det är det inte längre en demokratisk organisation. Det finns ett toppstyre som har gjort att förbundet har dränerats på kompetens, säger avdelningens ordförande Mats Kjellberg.

Han säger att droppen som fick bägaren att rinna över var tillsättandet av en ny kassör i avdelningen, något som avdelningstyrelsen inte har varit inblandad i.
Förbundsordförande Ella Niia säger dock att rekryteringen gått korrekt till.
– Vi i AU fick uppdraget att utse kassör på delegation av förbundsstyrelsen och kommer att rapportera tillbaka till styrelsen på måndag. Då kan det naturligtvis bli frågor och i så fall diskuterar vi det, säger hon.
Andre ordförande Therese Hulthen tycker att avdelningsstyrelsens beslut att avgå är jättetråkigt.
– Det viktiga är ju att det blir en bra verksamhet för medlemmarna i Göteborgsavdelningen.

I brevet kräver avdelningen att hela arbetsutskottet, det vill säga Ella Niia, Malin Ackholt och Therese Hulthen, ska avgå. Om så inte sker hotar styrelsen med att lägga ner all sin lokala fackliga verksamhet.
Drabbar inte det medlemmarna?

– Man måste sätta det i relation, vi får inga resurser att jobba fackligt. Många jobbar helt ideellt och lägger ner kraft. Om man då känner sig motarbetad av sin egen ledning så tappar man sugen, säger Mats Kjellberg.

Vad händer nu?

  • Måndag den 23 mars har HRF:s förbundsstyrelse möte.
  • Måndag den 30 mars har HRF:s Göteborgsavdelning årsmöte. Då ska en ny avdelningsstyrelse väljas.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här