Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fyra brister i snitt på kontrollerade Visbykrogar

Under sommaren har Arbetsmiljöverket kontrollerat hur sommarjobbarna har det på Visbys krogar. I snitt hittades fyra brister på varje restaurang.

Publicerad 24 augusti 2006

På somrarna kryllar Gotland av turister, och med dem kommer många oerfarna sommarjobbare. Därför har Arbetsmiljöverket lagt ned särskild tid på att inspektera arbetsmiljön på öns restauranger.

Sammanlagt inspekterades ett 30-tal matställen, främst i Visbys innerstad. Arbetsmiljöverket ställde totalt 130 krav på åtgärder. Det är i genomsnitt lite mer än fyra krav per restaurang.

De vanligaste bristerna gällde det systematiska arbetsmiljöarbetet. På många ställen saknades rutiner för vad som ska göras vid olyckor och hur nyanställda ska introduceras. Dessutom saknade många restauranger rutiner för att undvika hot och våld mot personalen.

Inspektörerna upptäckte också farliga maskiner utan skydd, trasiga fryslarm och ställen som saknade skyddsutrustning, som till exempel ögonsköljmedel. Ett vanligt problem var också att de anställda tvingades bära eller lyfta tunga saker onödiga sträckor. Verket kräver nu att tolv av restaurangerna skaffar hjälpmedel för att underlätta för personalen.

Arbetsmiljöverket kommer att följa upp kraven under hösten och våren.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här