Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Franskt hotellfack vill inte höja pensionsålder

Hotellstäderskor, servitörer och kockar är ofta utarbetade vid 60 års ålder. Det säger fack i Frankrike, som nu protesterar mot en generell höjning av pensionsåldern.

Publicerad 14 september 2010

Ur svenskt perspektiv kan det vara svårt att förstå varför fransmännen trilskas så mot en höjning av den allmänna pensionsåldern. Det handlar ju "bara" om att höja från 60 till 62 år. Men de franska facken hävdar bland annat att en ny pensionsreform inte tar hänsyn till att vissa arbeten är tyngre än andra.
– Många hotellstäderskor har ont i ryggen och svårt för att klara jobbet redan när de har fyllt femtio.

Även kockar och servitörer är utarbetade i förtid, säger Ange Romiti i CGT, ett av de fack som organiserar hotell- och restauranganställda i Frankrike.
Han fnyser åt argumentet att invånare i andra länder idag ofta tvingas arbeta till de är 65 år.
– I verkligheten har många gått i förtidspension eller är sjukskrivna tidigare än så.

Ange Romiti och hans kollegor pekar bland annat på statistik som visar att personer som har haft fysiskt tuffa jobb i allmänhet har kortare livslängd än andra.
Nu lovar regeringen att folk som kan visa upp en viss invaliditet ska kunna gå i pension tidigare.
– Men då är det ju redan för sent. Meningen är ju att alla ska kunna ha en viss glädje av sin pension, säger Olivier Guivarch i CFDT.

De franska facken har utlyst en ny generalstrejk till den 23:e september. De hoppas fortfarande kunna få regeringen att backa, och att löntagarna även i framtiden kan sluta jobba vid 60 års ålder om de själva vill.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.