Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Frankrike: 12 procent av branschens anställda jobbar svart

För första gången har man gjort en ordentlig kartläggning av fusket inom hotell- och restaurangbranschen. Resultatet är knappast smickrande för världens mest besökta turistland, där omkring 800 000 personer arbetar inom branschen.

Publicerad 19 september 2007

Nu är det bevisat. Franska krögare anlitar ofta svartjobbare.
Tolv procent av alla anställda i den franska hotell- restaurang- och turistsektorn jobbar svart. En fjärdedel av företagen har personal, som de inte deklarerar.

I Parisregionen är det värst. Där fuskar över 60 procent av ägarna med obetalda arbetsgivaravgifter. Antingen handlar det om anställda som inte alls redovisas eller att en del av lönen betalas ut svart.

Arbetsgivarna säger att fusket beror på att de sociala avgifterna är höga och att konkurrensen är tuff. De hävdar att fler skulle följa reglerna om restaurangmomsen sänktes till 5,5 procent. Men hos URSSAF, kassan som samlar in arbetsgivaravgifter i Frankrike, är man skeptisk.
– Det finns inga typiska fuskföretag. De kan vara stora eller små och mer eller mindre lönsamma, säger Emmanuel Dellacherie, som har arbetat med utredningen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.