Nyheter förslag

Förslag mot hyvling och sms-jobb

Rätt att tacka nej till hyvlad tjänst och generösare beräkning av anställningstid. Det är några av förslagen i betänkandet om tryggare anställningar som presenterades i dag.

Publicerad 31 januari 2019
Förslag mot hyvling och sms-jobb
Regeringens särskilde utredare Anders Wallner föreslår bland annat generösare beräkning av anställningstid vid så kallade sms-jobb. Foto: Mostphotos

I dag överlämnade regeringens särskilde utredare Anders Wallner sitt betänkande ”Tid för trygghet”, om ett tryggare arbetsliv. Här föreslås bland annat ett skydd mot så kallad hyvling av anställningar.
– För en del individer kan det här handla om att du får en inkomst som du inte längre kan leva på. Vi landar i att det behövs förslag på det här området, säger Anders Wallner.

Utredningen föreslår att ett omplaceringserbjudande som omfattar färre timmar än den anställde har i dag, inte ska ses som skäligt. Det innebär att den anställde har rätt att tacka nej till det, utan att det ses som en egen uppsägning.
– Det betyder att det inte blir ett förbud mot detta, men om du som arbetsgivare får ett nej på ditt erbjudande så får du fortsätta förhandla och komma med ett bättre bud, säger Anders Wallner.

Ett annat förslag rör tillfälliga anställningar. Utredningen vill ha en generösare beräkning av anställningstid när en anställd haft fler än två tidsbegränsade anställningar hos samma arbetsgivare under en period på 30 dagar. I de fallen ska även tiden mellan anställningarna räknas, säger Anders Wallner.
– Med de här korta anställningarna tar det väldigt lång tid att komma upp i lagens skyddsregler när det gäller anställning.

Det var den förra regeringen som beslutade att tillsätta utredningen i maj 2017. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här