Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Forskare: Inte alltid fel med tuff jargong

Skämt om sex och etnicitet på jobbet är inte alltid fel, utan kan fylla en social funktion. Det menar den danska sociologen Henriette Frees Esholdt som forskat på en stor arbetsplats i hotell- och restaurangbranschen.

Publicerad 26 januari 2015

Att jargongen på hotell- och restaurangarbetsplatser är rå är inte ovanligt. Men att skämta om sex och invandrare behöver inte vara fel, konstaterar sociologen Henriette Frees Esholdt i sin avhandling ”Når humor, leg og lyst er på spill”. Avhandlingen bygger på en fältstudie av en ”stor multietnisk arbetsplats i hotell- och restaurangbranschen” i Köpenhamn.      
– Genom att skämta om stereotypa bilder av sig själva avdramatiseras föreställningar om kulturella skillnader. Det kan bidra till en mer nyanserad bild av invandrare, att majoriteten blir mindre osäkra på invandrarna och att det utvecklas sociala band, säger Henriette Frees Esholdt. 

Skämt om etnicitet kräver dock fingertoppskänsla. Risken för att de kan uppfattas som rasistiska är ständigt överhängande, skriver Henriette Frees Esholdt. Hon noterar även att skämt med sexuella anspelningar ofta förekommer på branscharbetsplatsen. Men så länge män och kvinnor uppfattas som jämbördiga, behöver inte heller dessa vara ett problem, skriver hon. Gränsen mellan roligt och obehagligt är dock hårfin även här.
– Gränsen mellan skämt och sexuella trakasserier är ömtålig; det som det ena ögonblicket uppfattas som ett skämt kan i nästa ögonblick uppfattas som sexuellt trakasseri.

Henriette Frees Esholdt disputerar med avhandlingen vid Lunds universitet den 27:e januari. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här