Nyheter

Försäkringskassan: Ätandet ska vara kopplat till arbetet

Det räknas oftast inte som arbetsskada om en anställd skadar sig när hen äter något på jobbet. Så ser praxis ut när det gäller arbetsskador.

Publicerad 22 mars 2017
Försäkringskassan: Ätandet ska vara kopplat till arbetet
Ätandet ska ingå i arbetsuppgifterna, anser Försäkringskassan.

För att något ska räknas som arbetsskada så ska skadan eller olyckan ha anknytning till själva arbetet. Det kan handla om att en anställd snubblar eller skadar sig på arbetsplatsen, på arbetstid. Men det finns händelser som inte omfattas av arbetsskade­försäkringen trots att de inträffar på arbetstid, förklarar Lars Sjöberg, verksamhets­utvecklare på Försäkringskassan.

– Det handlar om enstaka situationer, bland annat ätande, som inte räknas som arbetsskada. Och det oavsett om det sker under en måltidsrast eller på betald arbetstid. Såvida man inte kan säga att det är kopplat till jobbet i sig, säger han.
Försäkringskassan och Lars Sjöberg hänvisar till flera tidigare fall, där det finns praxis i form av domar. Det betyder att liknande fall ska bedömas på samma sätt. Ett exempel är en läkare som skadade en tand efter att ha bitit i en bulle som serverades på ett arbetsmöte.

Det ingår inte i arbets­uppgiften och då bedöms det inte vara en arbetsskada. Lars Sjöberg, Försäkringskassan

– Det är själva ätandet det handlar om. Det ingår inte i arbets­uppgiften och då bedöms det inte vara en arbetsskada.
Många i hotell- och restaurangbranschen arbetar precis som kocken Andreas på ställen där det finns kollektiv­avtal och man använder sig av måltidsuppehåll. Det vill säga att de anställda får äta personalmat i mån av tid, på betald arbetstid.

Kollektivavtalet reglerar också personalmaten, som betalas med ett obligatoriskt avdrag på lönen.
– I just restaurangbranschen skulle man ju kunna tänka sig att ätande ingår i arbetsuppgifterna ibland. Vissa anställda har betald arbetstid hela tiden, men det är ätandet i sig som är det primära i bedömningen. Om man skadar sig när man äter under lunchtid så har det inte den kopplingen, säger Lars Sjöberg.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här