Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Föräldrafrågor ges ökad tyngd

Hotell- och restaurangfacket ska verka för en individuell föräldraförsäkring, fastslog kongressen på söndagen. HRF ska även arbeta för att det blir fler nattis i hela Sverige.

Publicerad 9 november 2014
Föräldrafrågor
ges ökad tyngd
Foto: Stig Hammarstedt
inlinebild
Sofie Dahlqvist var en av dem som talade för fler nattis. Foto: Lina Alriksson

Efter en engagerad diskussion röstade kongressen igenom att förbundet ska verka för en individualiserad föräldraförsäkring, i stället för den tredelade försäkring som förbundsstyrelsen ville ha.

Viktoria Melin från Stockholm-Gotland menade att det fanns två starka skäl till att välja den individuella försäkringen.
– För det första ska vi göra allt för att nå jämställdhet, för det andra är föräldraförsäkringen förlegad. Hade den skapats i dag hade den varit kopplad till individen, sa Viktoria Melin.
Mathias Westbrand Emilsson från avdelning Nord sa att det är självklart att föräldrarna tar lika ansvar.
– Något annat är inte värdigt ett förbund med feministisk grundsyn.

Kongressen beslutade också att förbundet ska verka för fler nattis, det vill säga barnomsorg på kvällar och nätter då många inom branschen har sina huvudsakliga arbetstider. Förbundsstyrelsen menade först att det arbete som redan gjorts för att få fler nattis börjat bära frukt. Efter att ha lyssnat till flera engagerade talare, bland andra Sofie Dahlqvist, valde förbundsstyrelsen dock att yrka bifall till motionen om ännu fler nattis.
 – Om en enda medlem tvingas tacka nej till jobb på grund av att det inte finns barnomsorg är det en medlem för mycket, sa Sofie Dahlqvist från avdelning Syd.

Även arbetstidsfrågorna ledde till diskussion. Kongressen beslutade att HRF tydligare ska driva heltid som norm, samt att förbundet ska bli mer tongivande i frågan om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.
– Sex timmars arbetsdag är en jämställdhetsfråga. Sex timmars arbetsdag kommer att minska arbetslösheten. Vi får bättre livskvalitet. Samhället har råd med det. Organisationen måste höras mer i frågan, sa Elin Eriksson från avdelning Stockholm-Gotland. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här