Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Folk har dålig kunskap om kollektivavtalet«

Blockaden i Göteborg väcker upprörda känslor hos många. Christer Thörnqvist, forskare i arbetsvetenskap, tror att mediernas arbetssätt och allmän okunskap om kollektivavtal är delar av förklaringen.

Publicerad 5 januari 2007

I dag har blockaden mot salladsbaren Wild ’n’ Fresh i Göteborg pågått i precis en månad. På tidningarnas ledarsidor och på internet-bloggarna debatteras det flitigt. Mycket av publiciteten har varit negativ och på plats utanför salladsbaren har blockadvakterna fått utstå både hån och hot.
Varför väcker HRF:s lagliga blockad ont blod hos så många?
– Medierna vill gärna individualisera sådana här saker. I det här fallet finns det en ung kvinnlig företagare som är lätt att göra till offer för fackets framfart. Då missar man att kollektivavtalen är en viktig del i en stor struktur. Sedan ska man inte glömma bort att en stor del av Sveriges tidningar har borgerliga ägare, säger Christer Thörnqvist, forskare på institutet för arbetsvetenskap på Göteborgs universitet.

Det är väldigt ovanligt att Hotell- och restaurangfacket hamnar i konflikt. Senaste gången ett blockadvarsel verkligen utlöstes var för tio år sedan då en restaurangbåt i Umeå vägrade att teckna kollektivavtal. Den blockaden varade bara drygt en dag innan arbetsgivaren gav med sig. Christer Thörnqvist tror dock inte att det är en förklaring till att uppståndelsen har blivit så stor denna gång.
– Jag tror inte det. Jag tror att det handlar mycket om att gemene man har dålig kunskap om vilken roll kollektivavtal har i lönebildningen. Hemskt många har nog inte koll på hur deras egna löner sätts.

Han tror att det kommer att bli problem på arbetsmarknaden om fler företagare börjar vägra teckna kollektivavtal.
– Det är helt klart inte bra. Det går ju inte att ha en del av en bransch som har kollektivavtal och en som inte har det. Eftersom vi inte har lagar för minimilöner i Sverige så här kan en arbetsgivare utan kollektivavtal betala en limpa och lite skorpsmulor i lön om någon är villig att jobba för det, säger Christer Thörnqvist.

Läs mer om blockaden:
Tillfällig sophämtning på salladsbaren. Läs här>>
Julpaus för blockaden i Göteborg. Läs här>>
Transport stoppar sophämtning på blockerade salladsbaren. Läs här>>
HRF ber LO-förbund om sympatiåtgärder. Läs här>>
Blockaden i Göteborg fortsätter. Läs här>>
”Vi stannar tills arbetsgivaren skriver på”. Läs här>>
Blockad på Göteborgsföretag i dag. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här