Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Flytande gräns mellan yrken på Ibis-hotell

På det flytande Ibis-hotellet i Göteborgs hamn målade de anställda om receptionen och byggde en ny bar i väntan på gäster. Ett renoveringsarbete som gick lite för långt, enligt facket. Lättare bättringsmålning blev både måla väggar och snickra. Men de anställda tyckte det var kul.

Publicerad 29 april 2004

– Vi hade stängt i tre veckor i april medan båten drogs upp på varv för att målas i svart och vitt. Hotellets vd frågade om vi ville vara med och måla inomhus, säger Jessica Lovallen som arbetat fyra år i företaget.

– Vi fick snygga arbetskläder, snickarbyxor och tröjor, och alla ställde upp. Vi målade om baren och matsalen och fräschade upp invändigt. Det var ett annorlunda jobb även om vi är vana att ha olika arbetsuppgifter varje dag genom jobbrotation. Men det var kul att göra något annat.

Målning på Ibis
Bilden: Hotellpersonalen, Aliba Mominhodzic, Anna Sålder och Therese Thorén, på Ibis i Göteborg målar om hotellkorridoren klädda i nya snickarbyxor och munkjackor.
Foto: Ian Schemper

Personalen hade både vatten, värme och el från varvet, men det dammade kraftigt från skrovet och de fick sätta upp skyddsplast.
De anställda fick behålla sin lön under renoveringstiden. De arbetar normalt var tredje helg, men under den här tiden arbetade de bara vardagar och var lediga på helgerna.

När det blev bestämt att båten skulle läggas i torrdocka fick personalen frågan ifall de ville ansöka om ledighet. Men alla 12-13 fast anställda ville hellre arbeta.

Hotellets vd Annika Garton tog kontakt med Hotell- och restaurangfacket och frågade om det var okej att personalen fortsatte att arbeta ombord med storstädning, lättare bättringsmålning och sortering.

– Jag har aldrig sagt ja om jag visste att personalen skulle agera målare i den här omfattningen, säger Mats Kjellberg som är regionalt skyddsombud på HRF.
? Yrkesfolk borde ha anlitats. Lättare bättringsmålning som Annika Garton skrev i sitt mejlet innebär för mig att måla över avskavda lister och liknande, säger han.

Det flytande hotellet är uppbyggd av moduler med fullt utrustade rum som placerats på en 110 meter lång flytande ponton. Här finns 120 rum, restaurang och konferensrum.
Kluckar det när man sover?
– Nej, du hör inget kluck, men om det är höststorm kan hotellet gunga och isen kan höras. Annars är det mycket tyst, säger Jessica Lovallen som till yrket är receptionist, frukostvärdinna, hotellstäderska, kock och bartender och nu också målare.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.