Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fler tecknar avtal direkt med facket

Många arbetsgivare är med i en arbetsgivarorganisation. Men det finns också företag som tecknar kollektivavtal direkt med facket. De senaste åren har dessa ökat kraftigt i hotell- och restaurangbranschen.

Publicerad 19 februari 2013

Sverige har fått allt fler hotell och restauranger de senaste åren, och antalet företag med kollektivavtal har också ökat. Det märks bland annat hos arbetsgivarorganisationen Visita, som har fått tillskott på 200 medlemmar sedan början av 2011. (Se grafik i bildspelet här intill.)
– Det beror på att branschen har växt, men också på att Visita jobbat aktivt med att lägga under sig delar av branschen. Vi tycker att det är bra att arbetsgivare går med i Visita, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.

En större ökning finns dock bland de arbetsgivare som tecknar avtal med facket utan att vara med i någon arbetsgivarorganisation, så kallade hängavtal.
De två senaste åren har de ”hängarbetsgivare” som följer riksavtalet mellan HRF och Visita ökat med 40 procent eller över 1300 arbetsgivare.
Det finns flera anledningar till att detta blivit vanligare, säger Malin Ackholt.
– Dels är våra lokala ombudsmän duktiga på att teckna avtal, vi har ett upparbetat system för det. Dels är det så att ett företag måste ha kollektivavtal för att kunna få ett positivt yttrande från HRF.
Ett yttrande från facket kan exempelvis vara avgörande för den arbetsgivare som vill anställa personer från ett land utanför EU.

I slutet av 2012 fanns hängavtal på 5 464 arbetsplatser, nästan lika många som de 5 865 arbetsplatser som var anslutna till Visita.
Visitas medlemmar är stora arbetsplatser med många anställda, medan hängavtal finns på mindre företag med få anställda. Här får företagaren vända sig till facket om det finns frågor om avtalet.
– När det tecknas avtal så ingår det att HRF ska bistå med information. Lokalavdelningarna svarar på frågor på telefon och bjuder in till träffar.
I och med att arbetsgivarna blir fler så ökar förbundets arbete med företagsrådgivning. HRF ska ta fram en strategi för hur hängavtalsarbetsgivare ska bemötas.

För de anställda är det ingen större skillnad. I hängavtalet på riksavtalet mellan Visita och HRF är lönerna några ören högre och lönehöjningen fördelas generellt, utan lokal förhandling. Men i övrigt följer innehållet förbundsavtalet.


Om avtal och hängavtal

Avtalsbundenhet kan uppkomma på två sätt, antingen genom att arbetsgivaren ansluter sig till en arbetsgivarorganisation eller att företaget tecknar ett så kallat hängavtal direkt med en facklig organisation.
På LO-förbundens områden för närvarande närmare 60 000 arbetsgivare bundna av hängavtal.
Under 2012 registrerades 4 245 nya hängavtal hos samtliga LO-förbund. Av dessa var 913 avtal, eller 20 procent, på Hotell- och restaurangfackets område.

Källa: Medlingsinstitutets årsrapport 2012

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.