Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fler fickstölder på snabbmatsställen

Gästen lämnar bordet för att hämta lite ketchup till hamburgaren. Då slår ficktjuven till. Fickstölderna på Stockholms snabbmatsrestauranger ökat under sommaren.

Publicerad 25 augusti 2005

Ficktjuvar har börjat specialisera sig på att stjäla från gäster hotell, restauranger och kaféer.
Nu varnar polisen personalen för ligorna.
–   De slår till vid tidpunkter på dagen när det är som rörigast med flest gäster, säger Peter Enell, polisinspektör i Stockholm.

Tidigare har tjuvarna mest stulit på bussar och i tunnelbanan. Men sedan polisen gått ut med flera informationskampanjer om stölderna och lyckats gripa ett 80-tal ficktjuvar på bar gärning, har stölderna minskat.
Tjuvarna fick finna nya jaktmarker, och de senaste månaderna har de alltså slagit till mot en mängd hotell från Uppsala i norr till Södertälje i söder. Även kaféer och restauranger, främst snabbmatsställen, har drabbats.

–   Vi har märkt en markant ökning på hamburgerrestaurangerna. Tjuvarna stjäl från väskor eller jackor som lämnas utan uppsikt vid borden, eller så sätter de sig på ett bord i närheten, gärna rygg mot rygg med offret, och stjäl plånboken vid ett obevakat ögonblick, säger Peter Enell.

På hotellen vet polisen att flera olika ligor härjar. Tjuvarna agerar i grupper om tre personer. En person håller utkik eller distraherar offret, en utför själva stölden och en tredje tar omedelbart hand om bytet, som en säkerhetsåtgärd om de andra skulle bli avslöjade.

–   De smyger in på hotellen och blandar sig med gästerna när det är som rörigast i lobbyn, ofta när större grupper av gäster checkar in eller ut, säger Peter Enell.

Fakta: Fickstölder i Stockholm
I Stockholmsområdet är ficktjuvarna ett stort problem. Där finns sedan lång tid tillbaka flera ficktjuvsligor från bland annat Latinamerika och Östeuropa. Enbart i de centrala delarna av huvudstaden har 2036 ficktjuvsstölder anmälts under sommarmånaderna i år.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.