Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fler bowlinghallar riskerar vite

Arbetsmiljöverkets kontroll av bowlinghallar fortsätter. Strax före jul uppmanades bland andra Marions Gastro Diner i Stockholm att bygga om sina maskiner.

Publicerad 15 januari 2013

Företaget får fjorton månader på sig att säkra mot risken för att anställda kommer i kontakt med maskinernas rörliga delar. Annars hotar böter på 800 000 kronor, motsvarande 50 000 per maskin.

Fallet är inte unikt.  För drygt två år sedan beslutade Arbetsmiljöverket att inspektera landets samtliga bowlinghallar. Det skedde mellan juni 2011 och våren 2012. Ingen av de 320 hallarna klarade sig utan anmärkning.
Efter inspektionen ska bowlinghallens ägare skriva en handlingsplan, och det andra steget är att verket fastställer handlingsplanen, men med böter ifall den inte genomförs.

Policyn från Arbetsmiljöverket är att ombyggnaderna ska vara klara inom två år från den första inspektionen. Senare i vår ska verket stämma av hur arbetet går.
– Vid det här laget har vi sett många olika lösningar, både tekniskt och betalningsmässigt, men det är svårt att ge en exakt siffra på hur långt hallarna har kommit, säger Arbetsmiljöverkets samordnare Monica Torgrip.

När de första beskeden kom från Arbetsmiljöverket var oron stor för att ombyggnaderna skulle bli dyra. Men vid det här laget är kostnaderna mer överkomliga. Bland annat har en arbetsgrupp inom SBHF (Bowlinghallarnas förbund) har tagit fram tekniska lösningar. Det vanliga är att montera på skyddsgaller samt elektriska brytare, som stoppar maskinen när ljusstrålen bryts.  Kostnaden uppskattas till 15 000-20 000 per bana.

Oavsett vem som driver bowlinghallen är reglerna i direktivet tydliga:
– Det är den som äger maskinerna som bär ansvaret, säger Monica Torgrip.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här