Nyheter utbildning

Färre söker branschutbildningar

Allt färre ungdomar söker till gymnasiets utbildningar inom hotell- och restaurang, visar Skolverkets senaste statistik. Men i Boden har trenden vänt.

Publicerad 13 september 2016
Färre söker branschutbildningar
Det ska gå snabbare att validera sig som kock. Den som behöver komplettera sina kunskaper ska styras mot rätt utbildningsinsatser. Foto: Istockphoto

Det har blivit färre sökande till både Hotell- och turismprogrammet och Restaurang- och livsmedelsprogrammet, enligt Skolverkets preliminära statistik för förstahandsval till gymnasieskolan.

Så många sökte

Gymnasieprogrammet Hotell- och turism hade i år 1 200 sökande, en minskning med 13,3 procent. Restaurang -och livsmedelsprogrammet hade 2 100 sökande, en minskning med 8,4 procent. Det har blivit färre sökande för varje år sedan de två programmen infördes 2011.Antal sökande till Restaurang- och livsmedelsprogrammet: 2016/2017: 2 100 2015/2016: 2 293 2014/2015: 2 559 2013/2014: 2 683 2012/2013: 2 909 2011/2012: 3 443Antal sökande till Hotell- och turismprogrammet: 2016/2017: 1 200 2015/2016: 1 385 2014/2015: 1 427 2013/2014: 1 484 2012/2013: 1 551 2011/2012: 1 779 

Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, ser flera troliga förklaringar till att färre söker utbildningarna.
– Det finns ett rykte att man bara jobbar inom hotell- och restaurang en kort tid. Det kan få både ungdomarna och deras föräldrar att tveka att välja programmen. Men vi är en bransch som växer och där man kan jobba på lång sikt, säger Pim van Dorpel.
Annat som avskräcker är den dåliga löneutvecklingen, menar han.

En skola som vänt trenden med allt färre sökande är Björknäsgymnasiet i Boden. Förra läsåret jobbade de målmedvetet med elevrekrytering till Restaurang- och livsmedelsprogrammet. De besökte alla högstadieskolor i kommunen och tog hjälp av hemkunskapslärarna, berättar Kenneth Vinblad von Walter, verksamhetsansvarig.
– Vi använde deras kök och matsalar. Åttorna och niorna lagade trerätters luncher tillsammans med oss lärare.

Elever i årskurs 8 har fått praktisera på Björkängsgymnasiet och har då deltagit i undervisningen. I årskurs 9 bjöds eleverna och deras föräldrar in och niorna fick laga en gourmetsupé tillsammans med gymnasieeleverna. Samtidigt informerades det om Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
– När intresset var som minst sökte 10 elever till våra 32 platser. Nu fick vi 23 som sökte i första hand och det var studiemotiverade elever med höga poäng, berättar Kenneth Vinblad von Walter.

Kenneth Winblad von Walter, Björknäsgymnasiet.
Kenneth Vinblad von Walter, Björknäsgymnasiet.

Alla elever på programmet läser extra kurser som gör att de får högskolebehörighet. Att branschutbildningarna annars inte är högskoleförberedande såvida eleverna inte aktivt väljer till kurser, kan också vara en anledning till sviktande intresse, tror Pim van Dorpel. Han skulle helst se att programmen blev högskoleförberedande för alla.

Samtidigt som utbildningarna för hotell- och restaurangbranschen får färre sökande är det sedan flera år brist på kockar.
– Självklart spär det här på kockbristen. Problemet är att det även skapar ett tryck på de kockar som finns i branschen, som sliter och har mycket övertid, säger Pim van Dorpel.

Lösningen på kockbristen är att hitta fler vägar in i yrket, menar han. Utöver de eftergymnasiala KY-utbildningarna skulle det behövas en grundutbildning för kockar.
– Jag tror att det finns många restaurangbiträden som skulle kunna arbeta som kockar om de fick kompetensutveckling. Snabbspåret som validerar nyanlända kockars kunskaper är en annan väg.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här