Nyheter utbildning

Färre söker branschutbildningar

Allt färre ungdomar söker till gymnasiets utbildningar inom hotell- och restaurang, visar Skolverkets senaste statistik. Men i Boden har trenden vänt.

Publicerad 13 september 2016
Färre söker branschutbildningar
Intresset för restaurangutbildning på gymnasiet minskar. Foto: Istockphoto

Det har blivit färre sökande till både Hotell- och turismprogrammet och Restaurang- och livsmedelsprogrammet, enligt Skolverkets preliminära statistik för förstahandsval till gymnasieskolan.

Så många sökte

Gymnasieprogrammet Hotell- och turism hade i år 1 200 sökande, en minskning med 13,3 procent. Restaurang -och livsmedelsprogrammet hade 2 100 sökande, en minskning med 8,4 procent. Det har blivit färre sökande för varje år sedan de två programmen infördes 2011.

Antal sökande till Restaurang- och livsmedelsprogrammet:
2016/2017: 2 100
2015/2016: 2 293
2014/2015: 2 559
2013/2014: 2 683
2012/2013: 2 909
2011/2012: 3 443

Antal sökande till Hotell- och turismprogrammet:
2016/2017: 1 200
2015/2016: 1 385
2014/2015: 1 427
2013/2014: 1 484
2012/2013: 1 551
2011/2012: 1 779

 

Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, ser flera troliga förklaringar till att färre söker utbildningarna.
– Det finns ett rykte att man bara jobbar inom hotell- och restaurang en kort tid. Det kan få både ungdomarna och deras föräldrar att tveka att välja programmen. Men vi är en bransch som växer och där man kan jobba på lång sikt, säger Pim van Dorpel.
Annat som avskräcker är den dåliga löneutvecklingen, menar han.

En skola som vänt trenden med allt färre sökande är Björknäsgymnasiet i Boden. Förra läsåret jobbade de målmedvetet med elevrekrytering till Restaurang- och livsmedelsprogrammet. De besökte alla högstadieskolor i kommunen och tog hjälp av hemkunskapslärarna, berättar Kenneth Vinblad von Walter, verksamhetsansvarig.
– Vi använde deras kök och matsalar. Åttorna och niorna lagade trerätters luncher tillsammans med oss lärare.

Elever i årskurs 8 har fått praktisera på Björkängsgymnasiet och har då deltagit i undervisningen. I årskurs 9 bjöds eleverna och deras föräldrar in och niorna fick laga en gourmetsupé tillsammans med gymnasieeleverna. Samtidigt informerades det om Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
– När intresset var som minst sökte 10 elever till våra 32 platser. Nu fick vi 23 som sökte i första hand och det var studiemotiverade elever med höga poäng, berättar Kenneth Vinblad von Walter.

Kenneth Winblad von Walter, Björknäsgymnasiet.
Kenneth Vinblad von Walter, Björknäsgymnasiet.

Alla elever på programmet läser extra kurser som gör att de får högskolebehörighet. Att branschutbildningarna annars inte är högskoleförberedande såvida eleverna inte aktivt väljer till kurser, kan också vara en anledning till sviktande intresse, tror Pim van Dorpel. Han skulle helst se att programmen blev högskoleförberedande för alla.

Samtidigt som utbildningarna för hotell- och restaurangbranschen får färre sökande är det sedan flera år brist på kockar.
– Självklart spär det här på kockbristen. Problemet är att det även skapar ett tryck på de kockar som finns i branschen, som sliter och har mycket övertid, säger Pim van Dorpel.

Lösningen på kockbristen är att hitta fler vägar in i yrket, menar han. Utöver de eftergymnasiala KY-utbildningarna skulle det behövas en grundutbildning för kockar.
– Jag tror att det finns många restaurangbiträden som skulle kunna arbeta som kockar om de fick kompetensutveckling. Snabbspåret som validerar nyanlända kockars kunskaper är en annan väg.

 

Ur temat Avtal 2020
Nyheter RAPPORT

Rapport: ”Bra med avtalskrav mot sexuella trakasserier”

Ett av HRF:s avtalskrav för nytt kollektivavtal är att stärka skyddet mot sexuella trakasserier från tredje man. Nu får kravet stöd av en ny rapport från Arena Idé.

Publicerad 18 februari 2020 Kommentera
Rapport: ”Bra med avtalskrav mot sexuella trakasserier”
Det är vanligast att anställda inom LO-kollektivet utsätts för sexuella trakasserier från tredje man, till exempel gäst eller kund. Foto: Wavebreakmedia/Mostphotos

Sexuella trakasserier mot anställda är ett stort problem, inte minst i hotell- och restaurangbranschen. Ett sätt att komma till rätta med problemet kan vara att kollektivavtala om arbetsgivarens plikt att agera mot det, menar Lena Svenaeus, arbetsrättsjurist och tidigare Jämställdhetsombudsman i en rapport från tankesmedjan Arena Idé.
– Man ställer sig frågan om det finns något verktyg som vi inte har använt oss av här i Sverige. Och svaret är givet, det är ju kollektivavtalet, säger hon.

Rapporten handlar om hur kollektivavtal används i Kanada för att motverka sexuella trakasserier. Lena Svenaeus menar att en skrivning i kollektivavtalet skulle komplettera och förstärka lagstiftningen i frågan. Det gäller framför allt i fråga om trakasserier från tredje part, till exempel en kund eller kroggäst.
– I den svenska diskrimineringslagen finns inget skydd mot tredje mans våld. Ett krav skulle kunna vara att man måste göra en riskanalys, till exempel på en restaurang, över var de anställda skulle kunna utsättas för tredje mans våld, säger Lena Svenaeus.

Att stärka skyddet mot sexuella trakasserier är ett av kraven inom LO-samordningen inför årets avtalsrörelse. Hotell- och restaurangfacket har valt att fokusera just på skydd mot sexuella trakasserier från tredje part, som till exempel gäster.

Läs hela rapporten ”Kollektivavtal i kampen mot sexuella trakasserier”.

Ingår i temat: Avtal 2020 9 artiklar

Alla artiklar i temat (6 till)
Nyheter MICHELIN

”Kollektivavtal är jätteviktigt”

Hela 15 av de 18 Michelinrestaurangerna i Sverige har kollektivavtal för sina anställda. För en av dem är avtalet lika färskt som stjärnan de fick i går.

Publicerad 18 februari 2020 Kommentera
”Kollektivavtal är jätteviktigt”
Jonas Lagerström på Etoile är glad över Michelinstjärna - och kollektivavtal. Bilden är ett montage. Foto: Samuel Unéus/Årets kock, Mostphotos

I går kväll avslöjades vilka svenska restauranger som upptas i den eftersträvansvärda samlingen av krogar med stjärnor i Michelinguiden. Etoile i Stockholm fick sin första stjärna.

– Det var en stor och nervös dag i går. Vi fick en inbjudan till utdelningen för två veckor sedan, men man vågar ändå inte ha för stora förhoppningar, säger Jonas Lagerström, en av delägarna.

Svenska Michelinrestauranger:

***
Frantzén, Stockholm

**
Daniel Berlin, Skåne Tranås
Vollmers, Malmö
Gastrologik, Stockholm
Oaxen Krog, Stockholm
Aloë, Stockholm

*
Bhoga, Göteborg
Koka, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Thörnströms Kök, Göteborg
28+, Göteborg
Sav, Malmö
Agrikultur, Stockholm
Ekstedt, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Sushi Sho, Stockholm
Etoile, Stockholm
PM & Vänner, Växjö

Men det är inte bara en stjärna som är i antågande på restaurangen. Från den 1 mars kommer de anställda också att omfattas av kollektivavtal.

– Ja, det stämmer. Vi gick med i Visita förra veckan faktiskt. Det har varit planen sedan vi startade för snart två år sedan, men det har varit en kostnadsfråga. Det är en jätteviktig del. Vi vill ju locka framtidens kockar och kunna erbjuda bra villkor och stötta dem, säger Jonas Lagerström.

Jonas Lagerström

I kväll stänger de restaurangen för att fira med teamet, vänner och familj.

– Vi har verkligen kämpat för det här. Och vi har gjort det på egen hand, det är inga investerare eller andra som varit inblandade.

Frantzén, som är den enda restaurangen i Sverige med tre stjärnor i Michelinguiden, tecknade kollektivavtal förra våren.

Tre stjärnkrogar saknar avtal: Vollmers och Sav i Malmö, samt Sushi Sho i Stockholm.

Ur temat Avtal 2020
Nyheter avtal 2020

”Visita kräver fullständigt förfogande”

Visita vill öka pottandelen, frysa minimilönerna och ge arbetsgivarna möjlighet att förlägga helgledighet till hela veckan. HRF ser kraven som ett angrepp på de anställdas möjlighet till ett fungerande privatliv.

Publicerad 14 februari 2020 Kommentera
”Visita kräver fullständigt förfogande”
Visita vill att helgledigheten ska kunna förläggas under alla veckans dagar. Foto: Peter Jönsson, Anna-Lena Lundqvist

Förra veckan växlade Hotell- och restaurangfacket och motparten Visita avtalsyrkanden. HRF:s ordförande Malin Ackholt kallar arbetsgivarnas krav för oerhört långtgående.
– Det är längesedan vi såg yrkanden som var lika långtgående, säger hon.

Det hon framför allt reagerar på är Visitas yrkanden om ledighet. Arbetsgivarna vill ta bort kravet att de anställdas veckovila minst varannan vecka ska förläggas till fredag-måndag. I stället ska ledigheten kunna läggas ut under hela veckan, vill Visita.
– Genom de här kraven vill man fullständigt förfoga över personalen och deras möjlighet att kombinera arbete, privatliv och föräldraskap. Det är oerhört stora förändringar som man föreslår, säger Malin Ackholt.

Fakta: Visitas krav

  • 80 procent av lönehöjningen i pott.
  • Ingångslönerna bibehålls på samma nivå.
  • Om parterna inte kan nå enighet i en central förhandling om pottfördelning ska arbetsgivaren ha rätt att fördela det lokala utrymmet enligt sitt förslag.
  • Veckovilan ska kunna förläggas till veckans alla dagar.
  • Ny bestämmelse om att arbetsgivare ska kunna avtala om att anställd som anställs tidigast tre månader före en lönerevision inte ska ingå i denna.
  • Anställd som uteblivit från arbete 14 kalenderdagar utan giltigt skäl ska anses ha avslutat sin anställning på egen begäran.

Visita vill också frysa minimilönerna och öka andelen av lönehöjningen som fördelas i pott till 80 procent. Arbetsgivarna vill dessutom ha yttersta beslutsrätt i pottfördelningsprocessen, i de fall parterna inte kommer överens.
– Det de säger är att ”vi kan prata med er, men det är vi som bestämmer”. Vi har i dag ett system för tvistelösning i avtalet som fungerar. Det är bara en ingång till att de vill ha hela makten över processen, säger Malin Ackholt.

Malin Ackholt tycker att Visitas krav är oroväckande.
– Vi är bara i början av processen men det ger en oerhört tydlig bild av att arbetsgivarna vill ha ett förhållande där en part bestämmer och den andra fogar sig, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
89
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här