Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Färre möten och mer tid för medlemsvärvning i nya HRF

HRF satsar på åtta avdelningar med kontor på orter där det finns anställda att värva. Förbundet säger även upp 15 personer av besparingsskäl.

Publicerad 20 januari 2009

HRF:s andre ordförande Therese Hulthén hoppas att HRF:s nya organisation ska ge medlemmarna mer inflytande.
– Färre avdelningar ger färre avdelningsstyrelser och frigör fler personer som kan jobba fackligt ute på arbetsplatserna, säger hon.

I den nya organisationen får HRF åtta avdelningar i stället för nitton. Det gör att det behövs färre personer till avdelningarnas styrelser.
– Det handlar om ett 50-tal aktiva medlemmar som vi nu hoppas får mer tid att jobba med medlemsvärvning och annat.

Det finns flera orsaker till de åtta avdelningarnas utformning.
– Vi har valt att lägga avdelningarnas kontor där det finns störst möjligheter att värva fler medlemmar. Vi har också försökt hålla oss till länsgränserna och vi har tagit intryck av hur LO och ABF organiserar sin verksamhet, säger Therese Hulthén.

Hon menar att beslutet om omorganisation har med ett kongressbeslut att göra och att det inte beror på förbundets ekonomi. HRF gick back med drygt 25 miljoner kronor 2008.
– Vi måste nu göra en kraftansträngning för att få en budget i balans. Vi måste satsa på att bli fler medlemmar och se till att de som väljer att lämna oss stannar kvar i stället. Det kan vi göra genom att våga ta diskussionerna om varför de vill upphöra med att vara medlemmar. Då kan vi också berätta vad facket har att ge.

Förbundets ekonomi är ansträngd eftersom medlemstappet har gjort att intäkterna från medlemsavgifter minskat. I slutet av 2008 hade förbundet 39 050 medlemmar. HRF har nu sagt upp 15 personer och meddelat de fyra personer som har visstidsanställningar om att de inte får vara kvar.
– Det är naturligtvis jättetufft för alla just nu, men om vi kan samla kraften efter detta stålbad är jag övertygad om att vi kan ta oss igenom detta. Kostnadsmässigt är det också helt nödvändigt om vi ska överleva som eget förbund.

HRF försöker nu få ordning på ekonomin.
– Vi kommer att se över alla utgifter. I slutet av 2010 har vi som mål att redovisa ett noll-resultat. Genom personalminskningar och förändringar av organisationen kommer vi att minska utgifterna med uppskattningsvis 20 miljoner under perioden.

Läs mer:
»Det mesta blev bättre när avdelningarna slogs samman« Läs mer här >>
HRF:s åtta nya avdelningar. Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmarknad

HRF: Risker med ny intensivpraktik

I förra veckan startade möjligheten till intensivpraktik i upp till nio månader för arbetssökande inom etableringsprogrammet. Hotell- och restaurangfacket ser en risk för lönekonkurrens.

Publicerad 19 april 2021 Kommentera
HRF: Risker med ny intensivpraktik
Sedan den 15 april kan Arbetsförmedlingen erbjuda deltagare som ingår i etableringsuppdraget ett intensivår med möjlighet till upp till nio månader praktik. Foto: Mostphotos
Pim van Dorpel 2018
Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

Den nya praktiken är en del av intensivåret, som från och med den 15 april erbjuds deltagare i det så kallade etableringsprogrammet, i första hand nyanlända i Sverige som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Tanken är de som går intensivåret ska komma i arbete inom ett år efter påbörjat program.

Under den tiden kan den arbetssökande till exempel studera svenska i högt tempo eller göra praktik på ett företag.
– Det är ett sätt att se till att nyanlända kan komma i jobb mycket snabbare, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, när hon presenterade intensivåret i veckan.

Praktiken kan pågå i sex månader med möjlighet till förlängning i ytterligare tre månader. Deltagare ska kunna få etableringsersättning från Försäkringskassan. Även arbetsgivaren kan få ersättning, 150 kronor per dag från Arbetsförmedlingen.

Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, är tveksam till att ytterligare en obetald praktikform är rätt väg att gå.
– Vi hade hellre sett att man hade satsat på de insatser som redan finns, som etableringsåret.

HRF ser också visst risk för att den nya intensivpraktiken kan skapa lönekonkurrens.
– Vi är försiktigt positiva, men vi ser att det finns risker.

Nyheter organisering

Bingogänget bildade klubb

Kollegorna på Konsultbingo Norvac, som driver en rad bingohallar i Stockholm, kände att de ville ha mer att säga till om på jobbet. Så de bildade en HRF-klubb.

Publicerad 16 april 2021 Kommentera
Bingogänget bildade klubb
Julius Sjödin, Marianne Idris och Fia Hedberg sitter i bingoklubbens styrelse. Foto: Marc Femenia

Bingohallen i Hötorgets tunnelbanestation har ännu inte öppnat för dagen. Vid ett av de tomma bingoborden har kollegorna Julius Sjödin, Marianne Idris, Fia Hedberg, Saba Westin och Caroline Jonsson samlats för styrelsemöte i företagets nybildade HRF-klubb.

Det var i december de fick besök av en ombudsman från HRF, och en månad senare hade de sitt första möte, berättar Julius Sjödin, ledamot i styrelsen.
– Det fanns ett intresse för att bilda klubb, så vi gjorde det helt enkelt.

Julius Sjödin. Foto: Marc Femenia

Det har faktiskt tidigare funnits en HRF-klubb på Konsultbingo Norvac, som driver bingohallarna, men den har legat nere ett bra tag. Den främsta anledningen till att kollegorna nu bestämde sig för att återuppväcka den är att de vill ha lite mer att säga till om, säger Fia Hedberg.
– Vi vill ha ett bättre sätt att kommunicera med vår arbetsgivare där vi kan få lite mer inflytande.

Klubbens medlemmar finns utspridda på företagets bingohallar i Stockholm. En del av dem, som Julius, arbetar på flera olika hallar. Att ha en klubb gör det möjligt att samla personalen och driva gemensamma frågor, säger han.
– Det är många som aldrig träffas. Jag träffar ju de flesta eftersom jag jobbar på olika ställen.

Nyheter arbetslöshet

Var sjätte uppsagd kom från branschen

Inte sedan finanskrisen 2009 har så många blivit varslade och uppsagda som förra året. Av dem som förlorade jobbet var 17 procent från hotell- och restaurangbranschen.

Publicerad 16 april 2021 Kommentera
Var sjätte uppsagd kom från branschen
Fyra av tio som fick hjälp av TSL i Stockholm kom från hotell- och restaurangbranschen. Foto: Juniart/Mostphotos

Enligt Arbetsförmedlingens statistik blev nästan 123 500 personer av med sina jobb förra året. Av dem kom runt 20 700 från hotell- och restaurangsidan.

Värst drabbat blev Stockholm, där det finns få industrier och många företag inom besöksnäring och handel.
Trygghetsfonden TSL, som hjälper uppsagda arbetare med omställning, kom nyligen med en rapport som visar pandemins påverkan. I Stockholm utgör hotell- och restauranganställda 40 procent av dem som fått hjälp av TSL sedan coronakrisens start.

Om TSL

  • Trygghetsfonden TSL drivs av LO och Svenskt Näringsliv.
  • Privatanställda arbetare får hjälp med omställning, som att hitta nytt jobb, starta eget eller studera.
  • För att få stödet ska du ha sagts upp på grund av arbetsbrist och arbeta där det finns kollektivavtal.

Det är nya grupper som blir av med jobben. Under 2020 beviljade TSL stöd till 12 500 kvinnor. Det är fler än under de tre föregående åren sammanlagt. Förklaringen är att kvinnor utgör nästan 70 procent av de uppsagda från handeln, och mer än hälften av hotell- och restaurangbranschens uppsagda.
Nästan 50 procent av dem som fått stöd från TSL under pandemin var under 40 år.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här