Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fackligt förtroendevalda får rätt till a-kassa

Fackliga förtroendeuppdrag bör ge rätt till ersättning från a-kassan. Det föreslår regeringens utredare i sitt betänkande som överlämnades i går.

Publicerad 21 juni 2011

Betänkandet är resultatet av en drygt fem månader lång utredning av förtroendevaldas rätt till ersättning från a-kassan. Det har länge varit oklart vilka typer av förtroendeuppdrag som är ersättningsgrundande. Dagens praxis gör att många förtroendevalda på grund av sina uppdrag får lägre ersättning från a-kassan om de blir arbetslösa.Detta vill regeringens utredare nu ändra på och föreslår att arbetslöshetsförsäkringen ska omfatta två typer av förtroendeuppdrag. Det är dels de som enligt lag berättigar till ledighet från jobbet, såsom fackliga uppdrag, samt offentliga uppdrag som regleras i lag eller annan författning.

Utredningen föreslår även att den som har ett av dessa uppdrag inte ska omfattas av den så kallade deltidsbegränsningen i arbetslöshetsförsäkringen. Det innebär att en förtroendevald som är arbetslös kan fortsätta med sitt uppdrag utan att detta räknas som deltidsarbete. Detta skulle annars begränsa antalet dagar med a-kasseersättning till 75 i stället för 300.    
– Det här är en angelägen fråga för många förtroendevalda. I en demokrati är det viktigt att personer engagerar sig och då bör arbetslöshetsförsäkringen inte vara ett hinder för att ta ett politiskt eller ideellt uppdrag. Jag kommer med stort intresse att ta del av utredningens förslag, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Ändringarna föreslås börja gälla den 2 juli 2012.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här