Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facklig sittstrejk på pakistanskt hotell

På hotellet Pearl Continental i Karachi fortsätter konflikten mellan fack och arbetsgivare. I tre veckor har fyra uppsagda fackföreträdare sittstrejkat på hotellet.

Publicerad 18 mars 2010

För tre veckor sedan blev fyra personer ur fackklubbens ledning uppsagda och ombedda att lämna sin arbetsplats, ett av Pakistans finaste hotell. Men de anställda har vägrat att lämna byggnaden förrän hotellets ledning går med på att förhandla med facket om ett antal frågor.

Och listan på förhandlingspunkter är lång. Konflikten på Pearl Continental startade redan hösten 2001. Då avskedades drygt 300 anställda genom en annons i en dagstidning.

Under konflikten har fackligt aktiva anställda blivit uppsagda, fängslade och misshandlade. Arbetsgivaren har vid flera tillfällen fått hjälp av polisen. Den 1 mars hände det igen. Då grep polisen demonstranter som samlats utanför hotellet för att stödja sittstrejken.

Konflikten har i flera år varit på väg upp i pakistanska arbetsdomstolen, och innan målet är avslutat där så får arbetsgivaren inte säga upp fackligt förtroendevalda utan att ha domstolens tillåtelse. Hotellet hade därför inte rätt att säga upp de fyra fackliga ledarna, enligt den internationella fackorganisationen IUL.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här