Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facklig fest med baktakt och beats

En festival för arbetarklassen med tolv timmar svensk reggae och hiphop. På lördag den 29 augusti är det dags för Klassfesten, som arrangeras av fackligt aktiva i Stockholm.

Publicerad 27 augusti 2015
inlinebild
Michael Kvist. Foto: Privat

Klassfesten i Slakthuset i Stockholm är en ny festival. Michael Kvist, kasinovärd på Cosmopol i Stockholm och fackligt aktiv i HRF, är en av arrangörerna.
– Det är inte alla som fattar vad vi menar med festivalens namn, utan frågar om de får komma även om de inte går i skolan.

Nu är det bråda dagar för arrangörerna. Det är mycket som ska stämma med runt 30 artister på tre scener, med program från klockan 15 till 03.
– Ja, det är mycket logistik dagarna före festivalen. Alla artister ska ha rätt grejer att spela på, de ska komma i tid och de ska ha något att äta och dricka.

Michael Kvist vet vad han talar om, han har lång erfarenhet av festivaler. I tio år, från 1999 till 2009, var han med och arrangerade Peace & Love i Borlänge.
– Men det är ändå lika nervöst varje gång. Vi börjar ju redan klockan 15 på lördag, och då är det troligen rätt glest med folk. Senare på kvällen blir det en annan sak.

Initiativet till Klassfesten kom från Jenny Bengtsson, ordförande i HRF Stockholm-Gotland, och alla arrangörer är fackligt aktiva. Klassfestens paroll är ”Arbetare förena er – till baktakt och beats. För kamratskap, solidaritet och arbetarklassens rätt”.
– Det är inte många festivaler, som törs ha ett politiskt budskap, säger Michael Kvist. Det är uppskattat och många artister vill vara med. Om alla som hört av sig skulle få spela hade vi behövt hålla på i flera dagar.

Klassfesten är dessutom en jämställd festival, till skillnad från de flesta andra.
– De arrangörer som säger att det inte finns några kvinnliga artister, snackar skit. Den som letar kommer att hitta. Inom hiphopen är det kvinnor, som är de mest intressanta artisterna nu.

Om Klassfesten går med vinst, går överskottet till organisationen Ingen människa är illegal. Det är en organisation, som arbetar praktiskt och politiskt med flyktingars och migranters rättigheter.
– Vi ville visa att det inte finns några kommersiella intressen bakom den här festivalen. De papperslösa är människor som behöver vårt stöd, så ett eventuellt överskott går till dem. I vår bransch träffar vi på dem dagligen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.