Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fackets kampanj uppmärksammad och missförstådd

Isterband och stuvad potatis för 55 kronor inklusive dricka och sallad? Då är kocken antagligen oförsäkrad och potatisen betald med svarta pengar. Det är budskapet i den kampanj HRF:s avdelningar i Stockholm och Uppsala precis har avslutat.

Publicerad 12 december 2005

Målet med kampanjen har varit att få lunchätare att välja restaurang med mer eftertanke. Bakom en billig lunch ligger ofta svartarbete och skattefusk. Minst 68 kronor bör en näringsrik, vällagad och god lunch kosta i Stockholm, enligt kampanjen.

Ewa Silfverberg, flygblad

Ewa Silfverberg-Liljeros är första ombudsman på Stockholmsavdelningen. Hon delade ut flygblad på T-centralen i Stockholm tidigt en tisdagsmorgon.

Hur har det gått?
– Det blev bra faktiskt. Vi hade tur som fick in en liten rubrik i tidningen Metro och det gav mycket ringar på vattnet. Det har skrivits om kampanjen i andra tidningar runt om i landet också, säger Ewa Silfverberg-Liljeros.

Hur kom ni fram till 68 kronor?
– Vi ringde runt till några stora restauranger och frågade vad som är den absoluta smärtgränsen för att servera lunch. De var ganska samstämmiga om 68 kronor. Men egentligen är 68 kronor för lite för innerstadsrestauranger. Där är nog 75 kronor ett mer rimligt pris alternativt att inte servera luncher alls.

Vilka reaktioner har ni fått?
– Det har varit blandade reaktioner. En del har inte förstått budskapet och trott att vi ville höja lunchpriset. Det var ju inte riktigt poängen. Vi ville att folk skulle tänka på vad de stoppar i munnen. En del har varit sura och tyckt att vadå, jag har inte råd att betala mer. Men sammantaget har det varit positivt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här