Ur artikelarkivet Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket vill stoppa nattöppna krogar

Hotell- och restaurangfacket kräver stopp för fem-öppet på krogen.

Publicerad 26 maj 2003

Hotell- och restaurangfacket vill inte att krogar ska ha öppet till fem på morgonen. Klockan tre på natten ska krogen stänga, om facket får bestämma.
Det beslutade Hotell- och restaurangfackets kongress i Lund på måndagen.
De nattöppna krogarna med serveringstillstånd har lett till mer brottslighet, inte till mindre, anser fackförbundet. Och ofta får personalen sitta emellan.
Tanken med att låta krogen ha öppet ända till fem på morgonen har bland annat varit att myndigheter och polis velat hindra svartklubbar och andra olagliga ställen att få fotfäste. Det skulle vara bättre om »buset« fanns på en vanlig restaurang, där polisen och vakter kunde ha en viss koll. Men denna strategi har misslyckats, anser facket.
– Är det vår personal som ska ta hand om den ekonomiska brottsligheten efter klockan tre? Det anser inte vi, sa Anita Lundqvist från Arboga i debatten.
– Vår bransch ska inte tillhandahålla arenor för kriminalitet, ansåg HRF-basen John Herrström. Buset har tagit över de vanliga restaurangerna efter klockan tre på natten.
Det vill inte facket längre acceptera.
– Alla som arbetar på fem-öppna krogar säger att det har blivit ett värre klientel, berättade Börje Vestlund, servitör, ombudsman och numera riksdagsman för socialdemokraterna.
– Våra medlemmar ska inte behöva ta hand om samhällets värsta kriminalitet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här