Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket vill ha rökfritt även i lobbyn

Hotell- och restaurangfacket säger ja till förslaget om rökfria restauranger. Men facket vill att förbudet formuleras så att inte rökningen bara flyttar ut i lobbyer och hotellkorridorer.

Publicerad 31 juli 2003

Förslaget om rökfria serveringslokaler kom från Folkhälsoinstitutet i våras. Nu har facket, som en av flera remissinstanser, sagt sin mening.
Serveringslokaler ska vara helt rökfria, men det ska vara möjligt att ordna med särskilda rökrum, anser HRF. I rökrummet ska man bara röka, ingen servering ska förekomma där och ventilationen måste vara bra.

I rapporten används orden serveringslokal, serveringsställe och serveringsmiljö lite huller om buller. Det är viktigt att göra klart vad som menas, påpekar facket. I hotellreceptionen, i lobbyn utanför möteslokalen, i hotellkorridorer och i garderobsutrymmen kan det ibland förekomma servering. Rökningen får inte flyttas över hit, säger facket. Rökförbudet ska därför gälla i alla allmänna utrymmen på företag där det finns servering.
Även på bingohallar måste rökningen bort, säger HRF.

Både företag och anställda måste få tid på sig för omställning och för att lära sig de nya bestämmelserna, anser facket.
Förbudet ska införas ett drygt år från riksdagsbeslutet, tycker HRF:s ordförande John Herrström.
– Då har vi tid på oss för information och för att påverka attityderna. Sen är det viktigt med en stor tydlighet om vad som gäller.
Samtidigt vill inte facket att förbudet ska införas när det är kallt och gästerna inte vill gå ut. Riksdagen kan rösta igenom förslaget i januari 2004, och då skulle det börja gälla i januari 2005.
– Den varma årstiden, juni eller juli, är en bättre startpunkt, säger John Herrström.
Den nya lagen kan börja gälla till sommaren 2005, föreslår han.

Läs mer:
Regeringens utredare föreslår rökförbud. Läs mer här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.